Både små og store haver får en ekstra dimension, når der bliver tænkt i højden. De små især fordi haven vokser ved også at inddrage de lodrette flader; de store fordi der kommer en mere rumlig oplevelse, når der plantes i højden.

Det er ganske nemt at variere med højere vækster i have, og der er meget at vinde ved at hæve øjnene fra græshøjde.

Fordi mennesker orienterer sig horisontalt, kan vi have en tendens til at få flade have. I stedet kan det være en god idé at tænke haven i flere lag for at skabe et mere tredimensionelt rum. 

Bryd de vandrette linjer

Det er ikke så meget, der skal til for at bryde de vandrette linjer og trække opmærksomheden opad. Uanset om det er i blomsterbedet, køkkenhaven, på terrassen eller midt i græsplænen

I køkkenhaven kan man give ærteblomster nogle støttepinde at klatre op ad. Det kan også være majsplanter eller porrer, som får lov at bryde op mellem den øvrige beplantning. På samme måde kan man i blomsterbedet lade et par lupiner eller kleopatras nål skyde opad, så man på den måde skaber noget variation i højden.

Der er også gode muligheder for at sætte et personligt præg, når man arbejder sig opad i haven.

Man kan finde den gamle wienerstige frem og give den nyt liv med et par krukker på terrassen, bygge et stativ til klatrerosen af gamle konservesdåser, eller hvad man nu har ved hånden.

Skal det tage sig mere naturligt ud, kan man rejse en gammel stamme i haven som base for klatrende efeu, roser eller en klatrehortensia.

Klatrerose:

Stativer til klatreplanter kan skabes i alle mulige afskygninger. Her skaber to sorte massive stolper stringente opadgående linjer, som brydes af konservesdåsernes runder former og den gule klatrerose.

Stamme:

En gammel træstamme har fået lov at stå tilbage, da selve træet blev fjernet, og skaber variation med bløde lodrette linjer.

Kleopatras nål:

Blomsterbedene får en ekstra dimension, når der arbejdes i flere højder. Her bliver bedet gjort mere tredimentionelt ved at lade kleopatras nål hæve sig op over den øvrige beplantning.

Stige:

En gammel malerstige er en nem og fleksibel måde at lege med højden i haven. Stil den op på terrassen med et par krukker i forskellig højde. En hylde på tværs af trinnene giver mulighed for at få plads til krukker.

Husk at krukker skal vandes og gødes jævnligt.

Podcast: Mig og min have

Episode 1: Sådan skaber du gode rum i din have

Så er det blevet forår, og det er tid til at komme i gang i haven igen. Det er nemlig nu, du skal planlægge årets projekter, og derfor er vi taget hjem til Lars og Marthe i Odense, der virkelig har fået det bedste ud af deres rækkehushave. Vi giver dig tips til, hvad du selv skal gå i gang med i din have, og hvordan du virkelig får sat fut i oplevelserne og sanserne, der kan imponere selv den mest garvede haveentusiast.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit