Spørg Bolius

Efterisolering hæver taget, kræver det byggetilladelse?

Hej Bolius

Vores 1 1/2-planshus fra 1950’erne skal have nyt tag. Spærene skal hæves med ca. 22 cm, da der ikke er plads til isolering.

Vi er i tvivl om, hvorvidt vi skal søge byggetilladelse hos kommunen. Kommunen siger, vi skal pga ændring i etagemeter, men flere entreprenører, vi har talt med, siger nej, da der ikke bliver ændret på boligen indvendig.

Hvad er det rigtige svar?

Mange hilsner fra Dorthe

Kære Dorte

Det er altid kommunens vurdering af de konkrete forhold omkring den konkrete ejendom, du skal følge.

Du skal være opmærksom på at det at hæve taget 22 cm er en ændring af huset, og hvis overetagen indgår i boligen, vil det betyde en udvidelse af boligarealet. Arealet beregnes, så det areal, der ligger indenfor en skæring af en vandret linje 150 cm over færdigt gulv og yderside tagbelægning, indgår i boligens areal - se illustrationen og læs mere på denne side:
Arealer i BBR-registeret under afsnittet om areal af hele bygningen

I forhold til beregning bebyggelsesprocent gælder, at udvendig isolering på max 25 cm ikke tæller med i beregning af bebyggelsesprocenten, men stadig skal medregnes fx i forhold til afstand til skel m.v. Fx, hvis huset er placeret 2,5 meter fra  skel, og du efterisolerer med 25 cm, så den generelle regel om minimumsafstand fra skel til yderkant facade ikke kan overholdes, så skal du søge dispensation i kommunen for at kunne efterisolere den side af bygningen udvendig
Se mere her:  Bygningsreglementet Beregningsregler §455

Derudover er entreprenørne muligvis ikke opmærksomme på, om der fx er lokalplan, huset er bevaringsværdigt, om højdegrænseplan overskrides osv.

Læs mere her: Regler og pligter når du bygger om

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden