Spørg Bolius

Ejerlejlighed, der ifølge BBR er på 101 m2, måler vi kun til 62 m2 - kan det være rigtigt?

Hej Bolius

Vi har købt en ejerlejlighed, der ifølge BBR er på 101 m2. Men vi har selv målt efter, og kommer kun frem til 62 m2. Vi ved godt, at ydermure osv. tæller med, men kan det passe, at det kan stå for 48 m2?

Med venlig hilsen
Kevin V

Hej Kevin N

Når du sammenligner arealerne, skal du være opmærksom på, at der er forskel på, hvad der indgår i beregningerne af  "det tinglyste areal", "BBR-arealet" og så det "nettoareal", du har mål op.

Det tinglyste areal opgøres på ydersiden af ydervægge og til midten af skillevægge mod nabolejligheder, mens BBR-arealet også har medregnet andele af eventuelle adgangsarealer.

Så den væsentligste forskel mellem det tinglyste areal og BBR-arealet er, at BBR-arealet opgøres med andele af adgangsarealer - og det tinglyste areal uden.

Det tinglyste areal fremgår af tingbogsattesten og ejerlejlighedskortet, mens BBR-arealet findes i BBR-registeret.

Det kunne måske forklare forskellen på jeres opmåling af "nettoarealet", altså opmåling af gulvarealet som ikke registres, og vil være vægtykkelsernes mål mindre end "det tinglyste areal" og både arealet af vægtykkelser og adgangsarealer mindre end BBR-arealet.

Derudover findes begrebet "det vægtede areal", som dækker over nogle arealer, der ikke har lige så stor værdi som selve boligarealet, og som derfor tillægges og medregnes med en mindre procentdel. Det kan være fx udnyttet tagetage 90%, kælder med 40%, fritliggende garage med 25%, udestue med 15% m.m.

Procentsatserne varierer dog meget alt efter boligtype og beliggenhed i landet. Men det hele kan ændres, når reglerne for de nye ejendomsvurdereringer bliver vedtaget.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber ejerlejlighed:

Værd at vide når du overvejer at købe en ejerlejlighed.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden