Flere virksomheder markedsfører et system, der med strøm kan gøre en fugtig kælder tør. Men om det virker eller ej er ikke helt sikkert. Forskere og eksperter advarer boligejere mod at hoppe på idéen, der kaldes elektroosmose, uden at have fået en eller anden dokumentation for, at det virker.

Der er indtil videre ikke udført uvildige undersøgelser af, om elektroosmose virker. Et enkelt firma, der selv sælger elektroosmose, har fået et ingeniørfirma til at følge nogle huse hvor elektroosmosen var anvendt, og her kunne der ses en forbedring af fugtindholdet i kælderydervæggen. Det er kun et enkelt firma, der har fået lavet denne meget lille undersøgelse.

Dårlig erfaring med elektroosmose

Vagn Loft er en af de boligejere, der føler sig snydt. Han investerede for nogle år siden i et elektroosmotisk anlæg til 45.000 kr., efter at han havde læst om det i en annonce. Han blev samtidig lovet, at hvis systemet ikke virkede, ville han få pengene retur.

Efter et halvt år var der ingen mærkbare ændringer i kælderen, hvorefter firmaets salgsdirektør kom ud for at justere på anlægget, men det hjalp heller ikke, og Vagn Loft begyndte at blive mistænksom. Da han igen kontaktede firmaet, var det gået konkurs.

- Det er ikke noget, jeg vil anbefale som en løsning på fugtproblemer for andre. Jeg føler mig taget ved næsen, siger han.

Sådan virker elektroosmose

  • Der bores elektroder ind i væggen.
  • Der sættes strøm til anlægget – boks/elektroder virker som pluspol og sender en svag strøm på 12 volt ud i rummet eller den fugtige væg.
  • Ionerne i vandet i væggen lades positivt, og fugten søger ud af væggen og tilbage til jorden, som er negativt ladet og således udgør minuspolen.

Det firma, som har fået testet sit produkt, anvender en lidt anden metode:

  • Der bores elektroder ind i kældervæggen
  • Der sættes strøm til elektroderne, så der sendes en svag strøm på 12 volt ind i kældervæggen,
  • Ionerne i vandet i væggen lades positivt, og fugten søger ud af væggen og tilbage til jorden, som er negativt ladet og således udgør minuspolen.
  • Der sættes jordspyd i det omkringliggende areal for at sikre den fornødne spændingsforskel.

Forskning: Virker elektroosmose?

Seniorforsker på DTU, Inge Rörig-Dalgaard, begyndte for 13 år siden sammen med en kollega at forske i, om elektrokemiske processer kunne gøre fugtige vægge tørre. Projektet havde stor bevågenhed og fik bl.a. støtte af Realdania.

- Men efterhånden som vores forskning skred frem, blev det mere og mere klart, at det i praksis var meget komplekst. Vi fandt, at man netop ikke kunne lave et simpelt og brugbart system, siger Inge Rörig-Dalgaard i dag.

Ingen test af de elektroosmotiske systemer, der sælges i Danmark nu

Faglig leder for afdelingen Indeklima & Bygningsundersøgelser på Teknologisk Institut, Carsten Johansen, har heller ikke tiltro til de elektroosmotiske systemer, der sælges til boligejerne. Han understreger dog, at Teknologisk Institut ikke har testet lige præcis de systemer, som firmaer i Danmark p.t. sælger.

- Men vi har målt på elektroosmotiske systemer fra private virksomheder i snart 3 årtier, og i alle de målinger, vi har foretaget, har vi ikke set, at de virkede én eneste gang, siger Carsten Johansen.

Siden har enkelte firmaer fået lavet deres egne undersøgelser, hvor de har fået et ingeniørfirma til at undersøge boliger, hvor deres anlæg er blevet sat op. Men det er kun meget få firmaer, måske kun et enkelt, der har fået lavet disse undersøgelser. Derfor skal man spørge indtil undersøgelser på området, hvis man overvejer at købe et osmoseanlæg.

Drytech: Vores anlæg virker

Herhjemme har medindehaver af firmaet Drytech, der er et af de firmaer, som sælger elektroosmotiske anlæg til boligejere, ikke meget til overs for kritikken.

- Jeg ved ikke, hvilke anlæg Teknologisk Institut og DTU har testet. Jeg ved bare, at mine anlæg virker. De 2 institutioner har måske set på anlæg, der ikke er gode nok, siger han.

Svenskere advarer mod elektroosmose

I Sverige har den svenske forening Villaägarne, som omfatter 310.000 husstande, direkte advaret sine medlemmer mod at investere i lignende anlæg.

Rådgiver har dårlige erfaringer med elektroosmose

Arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius, Ole Vedsted-Jakobsen, har 35 års erfaring som rådgiver for boligejere. Han har dårlige erfaringer med især de gamle elektroosmose anlæg. De nyere anlæg har ikke været i handlen længe nok til, at der er opnået erfaringer nok.

- Der er desværre heller ikke foretaget afprøvninger af anlæggene af de officielle prøveinstitutioner, derfor er der heller ingen evidens for, at det virker, siger Ole Vedsted–Jakobsen.

Har du erfaringer med elektroosmose? Så del dem i kommentarfeltet herunder.

Denne artikel blev oprindeligt skrevet i begyndelsen af 2016. I december 2017 er den blevet opdateret af Videncentret Bolius' fageksperter, hvor bl.a. firmaerne egne og nye test er blevet tilføjet.