• Hvem: Emilie Ekwall, 34 år
  • Hvor: Lejlighed på 47m2 på 5. sal på Vesterbro i København
  • Hvad: Guldsmed, tog svendeprøve i 2012 efter at have stået i mesterlære
  • Har været selvstændig siden januar 2018

Guldsmedeværksted i lejlighed: Jeg sover på hemsen, og min arbejdsplads er ved vinduet

Hvorfor har du hjemmearbejdsplads?

- Det har altid ligget i kortene, at jeg skulle være selvstændig. Alle i min familie er selvstændige, det er kommet ind med modermælken. 

- Der er selvfølgelig et økonomisk aspekt i at have hjemmearbejdsplads, når man starter op. Jeg har set mange andre guldsmede, der starter med at åbne en kælderbutik og så må dreje nøglen om efter et halvt år. Du skal først have skabt en kundekreds, og du skal have et netværk. Når jeg arbejder hjemmefra, kan jeg også udføre mit arbejde til rimelige priser.

Hvad består dit arbejde i?

- Jeg laver smykker. Jeg har mine egne designs, og så laver jeg rigtig meget bestillingsarbejde og omsmeltningsopgaver for folk, der kommer med deres eget guld. 

- Det er tit meget personlige opgaver. Lige nu arbejder jeg på en gave fra en mand til hans kone. Hun er glad for at spille fløjte, så hun får et armbånd med en G-nøgle og en basnøgle i 40-års fødselsdagsgave. Jeg laver tingene helt fra bunden.

Hvordan har du indrettet din arbejdsplads i hjemmet?

- Jeg sover på hemsen, og min arbejdsplads er ved vinduet. Bordet er speciallavet, så det passer til mig, af en køkkenbordplade fra Silvan, som er fræset ud. Jeg har købt et skind, der er hængt op, så det fanger guldstøvet. 

- Det har taget mig mange år at bygge min arbejdsstation op. Når man begynder på studiet, får man en værktøjskasse med fil og hammer og tænger, skydelære og sav, men du har brug for så meget mere. Man har også brug for en valse, som er en maskine, som man ikke lige tager under armen. Det er en slags spaghettimaskine, hvor du putter noget ind i den ende, kører det igennem, hvorefter det kommer ud i en fladere, presset form i den anden ende. 

- De sidste otte år har jeg altid haft en værkstedsstation i mit hjem. Den er flyttet med mig rundt. Den er så meget en del af mig, at den er en del af mit interiør i mit hjem. Det ville være underligt, hvis jeg ikke havde den. Det er min identitet, der ligger der.

Hvad er fordelene ved at arbejde i hjemmet?

- Hvis jeg får en god idé klokken halv elleve om aftenen, så kan jeg lige sætte mig derover og nørkle lidt. Jeg kan sidde i nattøj, jeg behøver heller ikke gå i bad, før jeg går på arbejde. På den måde er det et kæmpe privilegium og en stor frihed.

Hvad er ulemperne ved at arbejde i hjemmet?

- Ulempen er, at der altid lige er en opvask, og at man altid lige kan hænge tøj op. Det er også, at arbejdet altid står og kalder på mig ovre i hjørnet. Jeg arbejder også lørdag aften og søndag morgen.

Hvad er dit bedste råd til folk, der skal indrette arbejdsplads i hjemmet?

- Et godt råd er at sætte sig nogle regler for, hvornår man skal arbejde. Ellers går man hele tiden og stresser over alt det, man burde. Så får man stress.

Vil du også have hjemmearbejdsplads i fremtiden?

- Jeg vil altid have en lille station, hvor jeg kan sidde, når jeg har fri, men mit primære værksted og mit showroom gad jeg godt have ude i byen. Det er dyre ting, jeg laver. Nogle kunder synes, det er hyggeligt, at mødes i mit køkken midt mellem havregryn og opvask og snakke om, hvad de gerne vil have lavet. Men der er også andre, der tænker, at når de skal have lavet vielsesringe for 30.000 kr., så forestiller de sig også, at de går ind i en kæmpe butik, hvor folk står med fløjlshandsker og tager bakker ud. 

- Men jeg har ikke nogen ambition om at have en butik, der har åbent fra 10 til 18 hver dag. Jeg har også kunder, der siger, at en butik er so last year, nu kører det via Instagram og andre sociale medier. 

Arbejdsanneks i skovbrynet: Omgivelserne skal være rolige og pæne, før jeg kan koncentrere mig

  • Hvem: Lena Rabølle, 38 år.
  • Hvad: Siden 2015 selvstændig indehaver af tøjagenturet The Fashion Agency, der forhandler tøj, smykker og cremer. 
  • Hvor: Lena Rabølle har sit eget showroom på 20 m2 på familiens grund og få skridt fra hjemmet i Them i Østjylland.

Hvorfor har du hjemmearbejdsplads?

– Jeg har været selvstændig siden 2015, men mit showroom er nyere, det stod færdigt i september 2018. Vi bor i et stenhus i skoven, hvor vi selv har bygget to længer til, og så har vi bygget showroom i skovbrynet. 

– I begyndelsen arbejdede jeg i stuehuset, men jeg kunne mærke, at det private og arbejdet flød ud i et, fordi man lige kan sætte en vask over. Min mand arbejder også hjemmefra, han har et byggefirma, så jeg kunne også blive irriteret over lyden fra deres motorsave. 

– Hvis jeg skulle have et showroom ude i byen, der skulle give mening, skulle det være i Aarhus, men det ville let koste 5000-7.000 kr. i månedlig husleje, plus jeg skulle bruge tid på at komme derind bare for at arbejde nogle timer. Her kan jeg bare lige gå ud af huset og arbejde koncentreret i to timer.

Hvad består dit arbejde i? 

– Jeg forhandler fire mærker, det er både tøj, smykker og cremer. Da jeg startede, prøvede jeg at finde nogle sjællandske mærker, der endnu ikke var så store, og som havde brug for en ’jysk arm’, jeg tager mig kun af Jylland og Fyn. Jeg har 80 butikker som kunder, jeg får provision af det, jeg sælger for producenterne til butikkerne. 

Hvordan har du indrettet din arbejdsplads i hjemmet? 

– Vi har bygget skurvognen på hjul, så vi ikke skulle have byggetilladelse. Jeg ville have et showroom, der var helt stilrent med store vinduer og masser af lys. Det er bygget af bl.a. kalmarbrædder og OSB-plader og har kostet ca. 150.000 kr. Vi har trukket strøm fra værkstedet, og jeg har en brændeovn som varmekilde. 

– Først stod det på engen på den anden side af vejen, nu står den i skovbrynet oven for vores hus, fordi engen skulle sælges. Faktisk er jeg endnu gladere for den nuværende placering. Det at skulle over vejen for at komme på toilettet eller i køkkenet blev en mental barriere.