Spørg Bolius

Er der asbest i Karlit loftplader?

Hej Bolius

Vi skal fjerne et loft med Karlit mineral plader, der er anvendt som loftplader i nogle klasselokaler.

Er Karlit mineral plader farlige ?

Med venlig hilsen

Finn S.

Hej Finn S.

Karlit, Danatex, Cellotex m.fl. er produktnavne for bløde træfiberplader, der er fremstillet af cellulosefibre.

Vi mener ikke der normalt er anvendt asbestfiber i Karlitplader, men plader (og andre bygningsdele) der er produceret før 1972 kan lovligt indeholde asbest.

Selvom der på bygningstegningerne står Karlit, kan der være opsat andre fabrikater træfiberplader med eller uden asbestfibre, forskellige træfiberplader har tidligere været et almindeligt byggemateriale.

Et laboratorie kan undersøge, om de aktuelle plader indeholder asbest.

Hvis pladerne indeholder asbest, skal arbejdstilsynets regler overholdes, idet asbestfibrene kan frigives når man fjerner pladerne. Vær også opmærksom på at der er regler for bortskaffelse af asbestholdigt materiale - oplysninger om hvor det skal indleveres og hvordan, kan du finde på kommunes hjemmeside.

Visse arbejdsopgaver med asbestholdige bygningsdele må kun varetages af professionelle.
Læs mere: Arbejdstilsynets Asbest vejledning

Hvis pladerne ikke indeholder asbest, er det alligevel en god ide at tage forholdsregler som fx åndedrætsværn m.v. da også cellulose - eller andre fibre kan være generende for luftvejene.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden