Spørg Bolius

Er Karlitplader farlige?

Hej

Vi har kigget på et Conta typehus fra 1969, hvor der er monteret karlitplader på de indvendige side af ydermurene samt på alle indvendige vægge - dog ikke på badeværelset, der er der gasbeton. Mit spørgsmål går på om de er farlige, eller om det kun var dem, man brugte i vådrum, der var farlige ??

Mvh. Kim P.

Hej Kim P.

Karlit, Danatex, Cellotex m.fl. er produktnavne for bløde træfiberplader plader, der er fremstillet af cellulosefibre.

Bløde træfiberplader er brandfarlige og bør udskiftes med gipsplader. Hvis pladerne er brugt som isolering på indvendig side af ydermur, vil der ofte være fugtophobning og dermed skimmelvækst.

Vi mener ikke, der normalt er anvendt asbestfiber i Karlitplader, men plader der er produceret inden 1972 kan lovligt indeholde asbest.

Selvom der på bygningstegningerne står Karlit, kan der være opsat andre fabrikater træfiberplader med eller uden asbestfibre. De forskellige træfiberplader var helt almindeligt byggemateriale på den tid.

Hvis pladerne indeholder asbest, er der regler, der skal opfyldes, hvis man bearbejder pladerne så fibrene frigives. Der er også regler for bortskaffelse - præcis hvor og hvordan asbestaffald skal bortskaffes, vil fremgå af den aktuelle kommunes hjemmeside.

Visse arbejdsopgaver med asbestholdige bygningsdele må kun varetages af professionelle.

Her kan du læse Arbejdstilsynets Asbest vejledning

Hvis pladerne ikke indeholder asbest, er det alligevel en god ide at tage forholdsregler som fx åndedrætsværn m.v. - da også cellulose- eller andre fibre, kan være generende for luftvejene.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden