Spørg Bolius

Er der regler for (naboens) udendørs pizzaovn?

Hej Bolius

Er der regler for, hvor tæt en pizzaovn, hvor der tændes/brændes med brænde, må stå på skel? Og hvor høj skorstenen på denne ovn skal være?

Når naboen starter pizzaovnen op, oser/ryger det meget voldsomt, og hele vores hus lugter af bål, selvom vi har lukket vinduer, kommer røgen ind ad vores ventilationskanaler. Der tændes op om formiddagen, og så er pizzaovnen klar til aftenstid.

Som I kan se, står pizzaovnen på træpaller, andre gange, lader han den stå på jorden, men generne er de samme indenfor for os.

Ved, at et andet sted i kommunen har en beboer fået påbud om at forlænge sin skorsten til pillefyret, da naboen var generet af røg/luggener, og den tidligere skorsten sad endda på taget men er så blevet forlænget.

Svar

Hej Familien B

Tak for dit spørgsmål. 

Jeg mener, at en pizzaovn skal opfattes som en grill eller eventuelt som et lille bål eller et bål i bålfad. Også selv om der er en skorsten på. Det er derfor ikke de samme regler, der gælder for pizzaovnen som for skorsten på boliger.

Reglerne for bålfad er, at de skal holdes 10 meter fra bygninger. Hvis bålfadet er mindre end 80 cm, må afstanden til bygninger også være mindre.

Reglerne for grill er, at de må placeres mindst 5 meter fra bygninger. Der er undtagelser, som gør, at de må placeres tættere på bygninger.

Generelt gælder det dog, at følge Afbrændingsbekendtgørelsen må afbrænding ikke være til ”væsentlig ulempe for omgivelserne".  

Bor du i tæt bebyggelse, kan det derfor være en god idé at snakke med dine naboer, inden du tænder op. Det kan nemlig være til stor gene, når røgen driver over naboens grund.

Du kan læse mere og bålsteder og grill i denne artikel: Bål i haven – med sikkerheden i orden

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden