Spørg Bolius

Er der skadelige kemikalier i papirisolering?

Hej Bolius

Der er et isoleringsfirma, der bruger en tjekkisk papiruld. Er det muligt at få oplyst, om det er godkendt til brug i Danmark – her tænker jeg på de tilsætningsstoffer, der er i papiruld?

Vh KV

Hej KV

Papiruld er på mange måder et godt isoleringsmateriale, fx til efterisolering af loftet.

Ulempen ved papiruld er, at det tilhører gruppen af materialer, der kan brænde, og derfor tilfører man isoleringen flammehæmmende midler for at give det en bedre brandklasse.

Til papiruld bruges der typisk borsyre, som fx borax, og da det er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, er der en grænseværdi for indholdet af stoffet i produkter som fx papiruldsisolering. (Den præcise grænseværdi er svær at finde, men for nogle år siden var den på 4%). Borsyre har bl.a. generende effekt på slimhinder, som lunger og øjne, og kan, i store mængder over grænseværdien, påvirke fertiliteten.

På de fleste papirisoleringsprodukter står mængden af borsyre angivet i fx varedeklarationen, men lige præcis for det produkt kan jeg ikke finde noget tal angivet, hverken på den danske eller den tjekkiske hjemmeside, og det gør mig meget mistænkelig.

Jeg vil foreslå dig at kontakte den danske distributør og kræve dokumentation for indholdet af brandhæmmende kemikalier i deres produkt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden