Spørg Bolius

Er det et krav at der skal være radiator i alle rum?

Hej Bolius 

Jeg forsøger at finde svar på, om der er lovkrav om, at der skal være en varmekilde i hvert beboelsesrum? Vi har overtaget et hus i 2015, hvor der ikke findes nogen varmekilde i køkkenet. Der er åbninger fra køkkenet til vores forgang, hvor der heller ikke findes nogen varmekilde. Derudover er der åbning til vores spisestue, hvor der findes en radiator (som vidst ikke engang er stor nok til spisestuen). I spisestuen er der indsat brændeovn, som jo kun er en supplerende varmekilde. Der er desuden åbent til vores kælder. Der går en trappe fra køkkenet og ned til kælderen uden døre eller lignende. Kælderen opvarmes med gulvvarme. Vi kan ikke varme køkkenet op uden den supplerende varmekilde, hvilket vi ikke mener kan være korrekt? Håber I kan guide mig til, hvor jeg kan få svar på mit spørgsmål. Kan ikke finde noget konkret i Bygningsreglementet.

Og hvis der ikke er direkte krav, men alene krav til at rummet kan varmes op  - hvordan ved man så om rummet kan varmes tilstrækkeligt op?

Vi mener nemlig ikke, at det kan varmes tilstrækkeligt op.

mvh Dina B

Hej Dina B

Du nævner ikke hvor gammelt huset er, og der findes jo forskellige krav og regler til vores huse og varmeanlæg, alt efter hvornår de er bygget.

Men som tidligere svaret, så er der ikke et decideret krav om, at der SKAL sidde en radiator i hvert rum. Men der står, blandt andet i DS469 – også kendt som varmenormen, at man skal kunne styre og kontrollere opvarmningen i de enkelte rum, ligesom den termiske komfort skal kunne opretholdes i alle rum.

Varmeanlægget skal altså dimensioneres og udformes så hele huset kan varmes op, og ikke mindst styres og reguleres for de enkelte områder/rum. Og dette betyder så i praksis, at der er behov for en varmekilde og tilhørende termostat styring. Og kan I ikke holde varmen i køkkenet, jamen så mangler der en varmekilde.

Det er heller ikke god varmestyring, at lade en eller flere radiatorer overkompensere for manglende varme.

Rent forsikringsmæssigt, (når nu I gerne vil have ejerskifteforsikringen til at tage sig af dette), så kan det blive mere komplekst, for så handler det netop om husets alder mv. For er huset ikke født med en varmekilde derude, hvilket er meget normalt for ældre huse, så er det ikke et krav I kan stille.

Så lang historie kort. Se at få etableret et radiator eller lignende ude i jeres køkken. Og forsøg gerne at melde det til jeres ejerskifteforsikring.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden