Spørg Bolius

Er det muligt at efterisolere et bjælkehus?

Hej Bolius 

Mit sommerhus er et Jeppesen bjælkehus fra 1964. Huset bliver aldrig benyttet om vinteren og er derfor uopvarmet i denne periode.
Alle vinduer er forsynet med ventilationsventiler og på toilettet er der en aftrækskanal i loftet. Huset virker tørt inde, når vi kommer om foråret, og der lugter heller ikke fugtigt eller indelukket.

Jeg har rådført mig med flere fagfolk angående udvendig isolering af huset. Jeg foreslog opsætning af 100 mm mineraluld på bjælkerne, et lag vindtæt pap udenpå mineralulden, herefter afstandslister for at sikre ventilation og yderst et bræddelag.
Samtlige fagfolk har frarådet dette, men jeg har ikke fået en forklaring herpå. Er det en dårlig ide, og vil I også fraråde det?

M.v.h. Stig

Hej Stig

Når det er et massivt bjælkehus, skal man være varsom, uanset om det er udvendig eller indvendig efterisolering. Mineraluld er ”tæt” og lader ikke fugten vandre igennem sammenlignet med de massive bjælker, der optager og afgiver fugt. Det er risikoen for fugtophobning mellem udvendig side af bjælker og isolering, jeg vurderer, er årsagen til at ingen anbefaler det.

Jeg er ikke bekendt med om biobaserede isoleringsmaterialer, som fx træfiberisolering, kan bruges i stedet, men kontakt et par producenter og hør deres anbefaling.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden