Spørg Bolius

Isolering træhus - papirisolering eller mineraluld?

Hej Bolius,

Jeg har købt et sommerhus af træ fra 50'erne , som jeg regner med at eje i ca. 10 år, og det er desværre ikke isoleret.
Jeg påtænker at benytte det hele året og skal derfor have det isoleret. Der er varmepumpe i stuen.
En tømrer, som har hjulpet med at skifte vinduer (alle er nu termoruder), har målt 7 cm hulrum mellem yderbeklædning og indervægge. Han mener at man kan isolere med papiruld. Det er forholdsvist billigt og sviner ikke. Min svigersøn er ansat i Rockwool, og han mener selvfølgelig at det kun er rockwool og en total facade fornyelse, der dur. Det bliver dyrt og jeg tror ikke jeg kan spare den omkostning ind på 10 år. Min svoger (meget klog mand) siger at det vigtigste er at få isoleret loftet - enten papiruld eller rockwool. Hvordan finder jeg rundt i disse "gode" råd?

Håber I kan hjælpe mig. Med venlig hilsen Ulla L

Hej Ulla

Når det kommer til træhuse, så skal man lige tænke sig godt om, før man begynder at efterisolere ukritisk.
Træfacader er typisk udført med ventilation bagved facadebrædderne. Og dette skal man blive ved med at have, og ikke bare fylde det ud med isolering - af hverken den ene eller anden art.
Men hvis der reelt er et tomt hulrum, som ligger bagved den såkaldte vindspærre, så burde I godt kunne isolere det.
Men for at jeg skal kunne svare på det, er det nok nødvendigt med en tegning, eller en fysisk besigtigelse for nærmere vurdering.
Du kan læse mere om udvendig efterisolering af sommerhuse her: Let ydervæg - udvendig efterisolering - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger
Mit bedste råd er, at I kontakter en uvildig byggeteknisk (energi)rådgiver, som kan hjælpe jer med at finde den rette løsning. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden