Skal du droppe den kedelige støvsugning og overlade tjansen til en robotstøvsuger? Det er en forjættende tanke for de fleste af os, men kan sådan en lille selvkørende maskine virkelig overtage renholdelsen af gulv og tæpper?

Svaret er desværre nej, hvis du stadig vil holde rent i dit hjem, så skal du stadig selv køre en tur med støvsugeren en gang imellem, men robotstøvsugeren kan fungere som et glimrende supplement i det daglige.

Hvad kan du bruge en robotstøvsuger til?

  1. Har du husdyr, så er en robotstøvsuger en glimrende løsning. Robotstøvsugere er ofte bedre end en almindelig støvsuger til at fjerne hundehår og kattehår.
  2. De bedste robotstøvsugere kommer godt ud i hjørnerne, men der kan være stor forskel fra den ene model til den anden.
  3. Få støvsuget, mens du er på arbejde. En ekstra fordel er, at du kan sætte robotstøvsugeren i sving, mens du er på arbejde. Du kan nemlig programmere støvsugeren til at gøre rent på bestemte tidspunkter af døgnet. Nogle modeller kan indstilles til forskellige tidspunkter på forskellige ugedage.
  4. Robotstøvsugeren fungerer bedst i rum uden for mange møbler, pyntegenstande og ledninger på gulvet. I meget pyntede hjem kan den ikke anbefales, og du bør fjerne alle små, løse genstande, som du har kær, for robotstøvsugeren er altædende.
  5. De gode robotstøvsugere er ret effektive. Robotten kommer med sin lave højde (typisk 10-15 cm) ind under sofaer og lave borde, hvor det ellers kan være svært at få alt støvet væk, når du selv styrer mundstykket.
  6. Støvsugere hvirvler næsten lige så meget støv op i luften, som de fjerner. Med en robotstøvsuger kan du støvsuge uden selv at være i rummet, og det er en klar fordel, især hvis du er allergiker.  

Hvad skal du ikke bruge din robostøvsuger til? 

  1. Du skal ikke bruge din robotstøvsuger til at gøre rent i spidse hjørner, bag vaser, figurer, under skamler og andre snævre steder. Der må du tage en runde med den almindelige støvsuger med jævne mellemrum. Du kan minimere antallet af snævre steder ved at starte med en testkørsel, når du har fået din første robot hjem. Så kan du se, hvor du evt. kan flytte rundt på dine møbler og pyntegenstande eller måske fjerne dem for at opnå den bedst mulige støvsugning.
  2. Robotstøvsugere er ikke gode til at klare støv på tæpper.
  3. Du skal ikke slippe den løs, når du ser tv eller slapper af til den nyeste cd-udgivelse med din yndlingsmusik. Robotstøvsugeren larmer nemlig stort set lige så meget som en almindelig støvsuger

Hvordan fungerer en robotstøvsuger?

Støvsugningsområdet afgrænses ved hjælp af nogle små infrarøde sendere, små 'fyrtårne', der danner en usynlig lysgrænse, som robotten ikke passerer. Inden for området kører støvsugeren mere eller mindre systematisk rundt og fejer med roterende børste skidtet ind til sugehullet under støvsugeren.

Sensorer forhindrer robotstøvsugeren i at ramme alt for hårdt ind i faste genstande. I hjørner benytter nogle støvsugermodeller ekstra børster, som rækker ud over støvsugerens kabinetkant.
Støvsugeren forcerer også dørtrin på et par centimeters højde og tæppekanter. Ved trapper forhindrer en sensor i bunden, at robotten dratter ned ad trinene.

Når robotstøvsugeren er færdig med at støvsuge, finder den selv tilbage til sin ladestation. Den kører typisk 1-2 timer på en opladning og er lige så længe om at blive genopladet. Programmeringen kan styres med en fjernbetjening, der også kan starte eller stoppe hjælperen.

Robotstøvsugere af dårlig og god kvalitet

De billigste robotstøvsugere på det danske marked, ofte produkter med af et ukendt mærke, optræder ofte som slagtilbud i supermarkeder og lign. Disse er kendetegnet ved dårlig støvsugeresultat og kort holdbarhed.

Etablerede mærker, der har været på markedet i længere tid, opnår generelt fornuftige eller gode testresultater, men der kan stadig være stor forskel fra model til model.

I Forbrugerrådet Tænks test fra 2019 støvsugede Kobold VR200 og Neato Botvac Connected sig til de to øverste pladser.