Er tilstandsrapport forældet efter 5 år?

Kære ekspert

Vi købte hus i 2008 og har haft 2 skader på ejerskifteforsikringen allerede. Vi valgte derfor at forlænge den 5 år. Nu er der opdaget en meget alvorlig skade, et tag som ikke er sikret korrekt, som først viser sig nu ved 2 cm revner i murerne sandsynligvis pga de storme, vi har haft de sidste par år. Vi kan dokumentere fra billeder i salgsannoncen, at skaderne allerede var der som mindre revner i murerne. Er tilstandsrapporten virkelig forældet, som vi har fået oplyst, og bygningssagkyndig uden ansvar? Vi vil selvfølgelig gerne klage over hans dårlige arbejde, men klagen afvises.

Anne-Mette L.

Hej Anne-Mette L.

Det er rigtigt, at der normalt skal klages senest 5 år efter overtagelsen af huset.
Se her: Bekendtgørelse om disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige

§ 9. En klage over en tilstandsrapport skal indgives for nævnet inden 5 år fra den overtagelsesdag, som er aftalt mellem køberen og sælgeren, dog senest 6 år fra tilstandsrapportens datering. Det gælder dog ikke, hvis den bygningssagkyndige har ydet en garanti for et længere tidsrum eller har handlet svigagtigt eller groft uagtsomt.

Stk. 2. En anmodning om, at der indledes en disciplinærsag, skal indgives for nævnet senest 5 år efter, at den pligtstridige handling eller undladelse, som anmodningen vedrører, er ophørt.

Hvis du alligevel vil forsøge at klage, skal du udfylde en klageformular som du kan hente her hos Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Vi gør dig klogere på indeklima

Få et rent og sundt hjem

Indeklimaet i din bolig har stor betydning for dit eget helbred - og boligens. Dårligt indeklima er især aktuelt om efteråret og vinteren, hvor vi oftest opholder os mere indenfor og sjældnere lufter ud.

Det farligste for dit indeklima er radon - en radioaktiv gas, der hvert år koster menneskeliv. Test din bolig for radon her.

Nyhedsbrev om indeklima

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet om indeklima, accepterer du vores retningslinjer.

Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

 

Vi gør dig klogere på at eje eller leje

Tema om ejere og lejere

På nogle punkter minder boligejere og -lejere meget om hinanden, på andre punkter ikke. Med en ny, stor undersøgelse fra Realdania og Videncentret Bolius, er vi dykket ned i emnet og ser på de mange forskellige og lighedstræk der er mellem de to mest almindelige boligformer.

Stort tema i magasinet Bolius

I magasinet Bolius kan du læse et stort tema om ejere, lejere og andelshavere. Læs om forskellene, udviklingen og om fire familier, der bor på hver deres måde. 

Læs magasinet gratis

Vis resten af forsiden