Når lysene på juletræet skal tændes juleaften, stryger færre en tændstik, mens flest trykker på en lille kontakt eller en fjernbetjening. 

Siden 2019 har andelen med stearinlys på juletræet været faldende. I 2023 havde 14 procent levende lys på deres juletræ, 37 procent har elektriske lys på deres juletræ, mens 19 procent både har stearinlys og elektriske lys på træet.

Det viser undersøgelser, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2017-2023. Den seneste undersøgelse er gennemført fra 6.-11. december 2023 blandt danskere i alderen 18+ år. Der er i alt gennemført ca. 1.000 CAWI-interview i hver af undersøgelserne.

Mindre brandfare og færre skadelige partikler med elektriske julelys

Ifølge Beredskabsstyrelsen rykker brandvæsenet ud til 35 procent flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned. Det skyldes både ild i juledekorationer, adventskranse og juletræer, og hvad levende lys ellers kan få fat i.

Tidligere undersøgelser har vist, at netop sikkerheden er den væsentligste grund til, at flere vælger de levende lys på juletræet fra. Mange mener også, at elektriske lys er lettere at håndtere, mens flere pegede på indeklimaet som en grund til ikke sætte små levende lys på juletræet.

Hver fjerde har ikke juletræ

Flere og flere vælger juletræ i deres hjem fra. Det viser de YouGov-undersøgelser, som Videncentret Bolius har fået lavet fra 2017-2023.

I 2017 havde 16 procent intet juletræ i husstanden. I 2023 var det øget til 26 procent.

Det er især de, der bor i hovedstadsområdet, i etageejendom samt personer under 45 år, der fravælger at have juletræ i deres hjem.

Lys til juletræet med batterier

Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus, er ikke overrasket over udviklingen. Hun peger også på sikkerheden og indeklimaet som begrundelser, og kan se flere fordele i at bruge elektriske lys.

– Elektriske lys giver mulighed for at have træet tændt i flere timer af dagen – man behøver ikke at holde øje med træet, når det er tændt, og man kan bruge timer, så træet måske er tændt, når man kommer hjem fra arbejde. Juletræet kan så være med til at lyse op i den mørke eftermiddag.

– Elektriske lys har udviklet sig meget, og der er nu mange muligheder med fx batteridrevne lys, som passer til julelysholdere, og som gør, at man slipper for ledningen, der ikke altid pynter, siger juleinspektøren.

LED-lyskæder på juletræet er det mest fornuftige

Elektriske lyskæder er også blevet billigere og ligner mere levende lys.

Fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, mener, at LED-lyskæder er et godt valg. 

- Det mest fornuftige på juletræet er LED-lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

Stearinlys giver stemning

De, der kun sætter levende lys på deres juletræ, gør det især, fordi de mener, at det giver den bedste stemning. Andre peger på, at det er en tradition.

Det er især de, der bor i parcelhus, der tænder stearinlys på juletræet.

Pas på brand i juletræet med levende lys

Tine R. Sode kan godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

Traditioner kan ikke holdes fast, de er i brug og i dialog med den tid og de mennesker, der bruger dem
Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør i Den Gamle By

– Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

– Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, råder Tine R. Sode.

Juletraditioner har altid ændret sig

Juleinspektør i Den Gamle By, Anna Wowk Vestergaard, ser intet forkert i udviklingen.

– Julen har altid i en eller anden grad været forbundet med samfundsudviklingen, og juletraditionerne er ikke så statiske, som vi gerne vil opfatte dem. Som juleinspektør er det fascinerende at følge traditionerne gennem historien og se, hvordan de tilpasser sig til tiden og til de enkelte familiers behov. De senere år har bæredygtighed fx været på dagsordenen i forhold til juletræer, og måske bliver det noget, der får betydning for danskernes valg af juletræer fremover?

– Traditioner kan ikke holdes fast, de er i brug og i dialog med den tid og de mennesker, der bruger dem. Derfor er det ikke overraskende, at typerne af lys på juletræet ændrer sig. Som tradition er det dog fast, at der skal være lys på træet og lys til jul. Lys og jul er en tradition, der går mange hundrede år tilbage, og som handler om, at vi markerer, at lyset vender tilbage ved at tænde ekstra meget lys, som et led i fejringen, forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Hver femte har både levende lys og elektriske lys på juletræet

19 procent har både stearinlys og elektriske lys på deres juletræ. Anna Wowk Vestergaard er en af dem.

– I min familie bruger vi både elektriske lys og levende lys. Det er gerne sådan, at de levende lys tændes sammen med de elektriske juleaften, og i resten af julen er det kun de elektriske lys, som er tændte. Det allervigtigste er dog, at resten af lyset slukkes omkring juletræet juleaften. Det er nødt til at være mørkt, så lysene på træet kommer til deres ret, mener juleinspektøren.