Når lysene på juletræet skal tændes juleaften, stryger færre en tændstik, mens flest trykker på en lille kontakt eller en fjernbetjening. 

I 2020 havde 18 procent levende lys på deres juletræ, men i 2022 er andelen faldet til 16 procent. 37 procent har elektriske lys på deres juletræ, mens 17 procent både har stearinlys og elektriske lys på træet. De seneste fem år har tendensen været, at der i nogle år var en stigning i andelen med stearinlys på juletræet, men siden 2019 har tallet været faldende. 

Det viser undersøgelser, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2017-2022. Den seneste undersøgelse er gennemført fra 13-17. december 2022 blandt danskere i alderen 18+ år. Der er i alt gennemført 1.000 CAWI-interview.

Mindre brandfare og færre skadelige partikler med elektriske julelys

Generelt er der 10-20 procent flere brande i december end i årets øvrige måneder. I 2021 var vi helt oppe på 34,4 procent flere brande i julemåneden sammenlignet med en gennemsnitsmåned.

Ifølge Beredskabsstyrelsen rykker brandvæsenet ud til 35 procent flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned. Det skyldes både ild i juledekorationer, adventskranse og juletræer, og hvad levende lys ellers kan få fat i.

Det er netop også sikkerheden, som er den væsentligste grund til, at flere vælger de levende lys fra. I YouGov-undersøgelsen fra 2020 svarede 68 procent, at de bruger elektriske lys på grund af sikkerheden, 47 procent angiver, at elektriske lys er lettere at håndtere, mens 30 procent svarer, at det er af hensyn til boligens indeklima (stearinlys kan sprede farlige partikler).

Lys til juletræet med batterier

Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus, er ikke så overrasket over udviklingen. Hun peger også på sikkerheden og indeklimaet som begrundelser, og kan se flere fordele i at bruge elektriske lys.

- Elektriske lys giver mulighed for at have træet tændt i flere timer af dagen - man behøver ikke at holde øje med træet, når det er tændt, og man kan bruge timer, så træet måske er tændt, når man kommer hjem fra arbejde. Juletræet kan så være med til at lyse op i den mørke eftermiddag.

- Elektriske lys har udviklet sig meget, og der er nu mange muligheder med fx batteridrevne lys, som passer til julelysholdere, og som gør, at man slipper for ledningen, der ikke altid pynter, siger juleinspektøren.

LED-lyskæder på juletræet er det mest fornuftige

Elektriske lyskæder er også blevet billigere og ligner mere levende lys.

Fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, mener, at LED-lyskæder er et godt valg. 

- Det mest fornuftige på juletræet er LED-lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

Hvilke lys er billigst til juletræet?

Lys på juletræet bruges kun en enkelt aften eller lidt mere, hvis juletræet er tændt andre dage i løbet af december. 

Vælger du juletræslys af stearin, koster 20 lys omkring 20 kr., og de holder kun en enkelt aften. 

En billig LED-lyskæde med 30 lys kan fås til 100 kr., og den kan bruges igen og igen. Er den tændt i 8 timer i døgnet i en måned, koster den 1-2 kr. i strøm (priser november 2022). 

En fin LED-lyskæde med 16 lys og batteri koster 250 kr., og hertil kommer ca. 80 kr. til batterier. Kæden kan bruges igen og igen, og batterierne kan holde omkring to år, afhængig af hvor meget du bruger lyskæden. 

Stearinlys giver stemning

De, der kun sætter levende lys på deres juletræ, gør det især, fordi de mener, at det giver den bedste stemning. Det angiver hele 82 procent i YouGov-undersøgelsen fra 2020. Andre peger på, at det er en tradition.

Det er især de, der bor i parcelhus, der tænder stearinlys på juletræet.

Pas på brand i juletræet med levende lys

Tine R. Sode kan godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

Traditioner kan ikke holdes fast, de er i brug og i dialog med den tid og de mennesker, der bruger dem
Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør i Den Gamle By

- Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

- Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, råder Tine R. Sode.

Hver fjerde har ikke juletræ

Hver fjerde har intet juletræ i husstanden. Det viser YouGov-undersøgelsen fra 2022.

Især blandt danskere med husstandsindkomster under 300.000 kr. og blandt folk bosiddende i hovedstadsområdet er der flere, der ikke har et juletræ i boligen. 

Juletraditioner har altid ændret sig

Juleinspektør i Den Gamle By, Anna Wowk Vestergaard, ser intet forkert i udviklingen.

- Julen har altid i en eller anden grad været forbundet med samfundsudviklingen, og juletraditionerne er ikke så statiske, som vi gerne vil opfatte dem. Som juleinspektør er det fascinerende at følge traditionerne gennem historien og se, hvordan de tilpasser sig til tiden og til de enkelte familiers behov. De senere år har bæredygtighed fx været på dagsordenen i forhold til juletræer, og måske bliver det noget, der får betydning for danskernes valg af juletræer fremover?

- Traditioner kan ikke holdes fast, de er i brug og i dialog med den tid og de mennesker, der bruger dem. Derfor er det ikke overraskende, at typerne af lys på juletræet ændrer sig. Som tradition er det dog fast, at der skal være lys på træet og lys til jul. Lys og jul er en tradition, der går mange hundrede år tilbage, og som handler om, at vi markerer, at lyset vender tilbage ved at tænde ekstra meget lys, som et led i fejringen, forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Hver femte har både levende lys og elektriske lys på juletræet

17 procent har både stearinlys og elektriske lys på deres juletræ. Anna Wowk Vestergaard er en af dem.

- I min familie bruger vi både elektriske lys og levende lys. Det er gerne sådan, at de levende lys tændes sammen med de elektriske juleaften, og i resten af julen er det kun de elektriske lys, som er tændte. Det allervigtigste er dog, at resten af lyset slukkes omkring juletræet juleaften. Det er nødt til at være mørkt, så lysene på træet kommer til deres ret, mener juleinspektøren.