Mon ikke mange haveejere bliver fristet af forårsplanter til krukkerne eller kasserne udenfor, når vi besøger havecentret eller planteskolen?

Men hvis fornuften skal få lov til at sejre, så går det ikke med pelargonier og andre sarte vækster ude før efter Grundlovsdag - den 5. juni. Først da kan du være sikker på, at nattefrosten er ovre.

Pelargonier sælges, før de kan plantes

Nu kan man så spørge sig selv, hvorfor disse sarte vækster overhovedet kommer frem, før faren for frost er ovre? Jo, det er en kendt sag blandt gartnere, at man kan sælge fx pelargonier tre gange i løbet af en sæson:

 1. I det tidlige forår, fordi folk tørster efter dem ovenpå vinteren.
 2. Først på sommeren, fordi de første gik til af kulde.
 3. I august igen, fordi andet hold gik til af vandmangel og manglende pasning pga. ferie.

Du skal derfor ikke lade dig styre af, hvornår du kan købe sommerblomster, men i stedet efter, hvornår du planter dem bedst.

Hornvioler kan plantes i krukker om foråret

Heldigvis er der planter, som godt kan tåle kulde - endda nogle få frostgrader - og det er de små fine hornvioler, der nærmest ligner ministedmoder.

Det er det bedste køb om foråret, og ude hos plantehandlerne findes hornviolerne i mange forskellige farver. Der er noget for enhver smag.

Vand og gød godt - og brug en god pottemuld

For at lykkes med de små hornvioler - og krukke og kassevækster i det hele taget - er det vigtigt, at de plantes i en god pottemuld. Når det gælder muld til havens planter, hænger pris og kvalitet som regel sammen. Køb derfor ikke den billigste. Det betaler sig simpelthen ikke.

Det er selvfølgelig også vigtigt, at der vandes og gødes godt. Brug fx tomat- eller blomstergødning. En anden mulighed går ud på at anvende langtidsvirkende gødning, som kan købes i havecentret eller på planteskolen. Tabletterne ligner nærmest fuglefrø.

Disse blomster kan du plante i krukker før grundlovsdag:

 • Stedmoderblomster
 • Hornvioler
 • Bellis

Disse blomster kan plantes efter grundlovsdag:

Generelt kan du plante de fleste sommerblomster nu, fx:

 • Pelargonier
 • Petunia
 • Lubenia
 • Verbena
 • Margueritter
 • Sommerfuglelavendel

Blomster skal være i centrum - ikke krukken

Du kan plante i beholdere af ler, træ eller zink - eller terrakotta, fordi den ældes med ynde. Alger og mos er for mig absolut et plus - hold endelig algerens langt væk!

Glaserede krukker - af og til med de mest fantasirige indridsede motiver - kan være flotte i sig selv, men de løber oftest med opmærksomheden, så beholderen kommer i centrum og ikke planterne deri.

Vælg krukker i forskellige former

Når du køber krukker, er det ikke kun materialet, der er vigtigt, men også formen. Prøv at sætte flere krukker sammen - måske fem, syv eller flere - og her giver det en ekstra oplevelse, hvis der også er en formmæssig variation. Det kan være høje og lave, runde, ovale og firkantede krukker. Arranger dem gerne på en trappe for at skabe niveauforskel. Det giver et spændende udtryk.

At plante én slags planter i hver krukke har den fordel, at du etapevis kan skifte indholdet i de forskellige krukker ud, så de sæsonen igennem udgør en helhed. Og det er jo netop det, det handler om.

Se Claus Dalbys rosenhave