Solen skinner, og vi trænger til farverige blomster i haven. Blomster kan sagtens overleve mild nattefrost, hvis du planter dem ud i krukker og baljer. Plant dem evt. ud i havejorden, når nattefrosten er helt væk omkring 5. juni.

LÆS OGSÅ: Fantastiske forårsblomster i krukker

Sådan planter du sommerblomster i krukker

 • Vælg de rigtige sommerblomster. De skal kunne tåle lave temperaturer og mild nattefrost. Vælg fx stedmoderblomster, bellis, forglem-mig-ej og gyldenlak. Spørg i dit havecenter eller på planteskolen. Sommerblomster købes næsten altid som færdige planter, der allerede blomstrer.
 • Vælg lerkrukker, plastikpotter, zink-baljer eller andre plantepotter. Det er kun nødvendigt med potter, der kan tåle nattefrost, hvis potterne står fyldt med jord vinteren igennem. Mild forårsnattefrost ødelægger ikke potterne, så næste år kan du plante endnu tidligere ud.
  Plastpotter kan godt tåle frost, mens potter af ler gerne må have skrå sider og hul i bunden, så jorden kan udvide sig og vand løbe fra. Sommerblomster kræver ikke meget jord omkring sig, gå efter et par centimeter.
 • Fyld først potterne med dræn og derefter med almindelig pottejord. Drænet i bunden kan være itu-slåede potteskår, sten fra stranden, kogler eller andet, der kan give overskydende vand plads til at løbe fra, så blomsterne ikke drukner. 
 • Plant blomsterne i krukkerne, ikke for tæt, men med ca. 5-10 cm afstand, så de kan vokse. Der skal være plads omkring den enkelte blomst, så den kan brede sig.
  LÆS OGSÅ: Gode råd om krukker i haven
 • Vand sparsomt de 2-3 første uger, dvs. at vandet trænger ned i jorden inden for en halv time.
  Når jorden er rigtig tør, trænger vand ikke så hurtig ned i jorden. Derfor siger man, at der godt kan gå op til 1/2 time, før al vandingsvandet er trængt ned i jorden.
 • Brug gødningsvand – så vokser planterne hurtigere. Flydende gødning købes på flaske i større supermarkeder eller på planteskoler. Husk at følge brugsanvisningen på flasken, så det ikke bliver for koncentreret.
  Du kan også blande en flydende gødning selv: 1 håndfuld NPK gødning til 1 liter lunkent vand i sodavandsflaske på 1 1/2 liter. Ryst til gødningen er opløst og vand.
 • Beskyt de nye planter mod den kraftige sol de første 2-3 uger, evt. med nedstukne grangrene som skygger i kanten af krukken. Du kan også placere krukkerne, hvor solen ikke er så kraftig. 
 • Når nattefrosten er helt væk, kan du flytte de samme sommerblomster direkte ud i dine havebede, så de kan brede sig endnu mere. Efter Grundlovsdag 5. juni er du næsten 100 % sikker på at undgå nattefrosten.
 • Er havejorden tung og klæg, kan du lette den ved at vende op i den og iblande lidt grus i jorden.

LÆS OGSÅ: Dyrk dine egne sjældne sommerblomster

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit