Solen skinner, og du længes efter farverige blomster i haven og på terrassen. Heldigvis kan nogle sommerblomster sagtens overleve mild nattefrost, hvis du planter dem ud i krukker og baljer.

Du kan eventuelt plante sommerblomsterne fra krukkerne ud i havejorden, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Som tommelfingerregel er det omkring grundlovsdag, d. 5. juni.

Sådan planter du sommerblomster i krukker

1. Vælg de rigtige sommerblomster

Planter du sommerblomster i april eller maj skal blomsterne kunne tåle lave temperaturer og mild nattefrost. Vælg fx stedmoderblomster, bellis, forglem-mig-ej eller gyldenlak. Spørg i dit havecenter eller på planteskolen. Sommerblomster købes næsten altid som færdige planter, der allerede blomstrer.

2.Vælg lerkrukker, plastikpotter, zink-baljer eller andre plantepotter

Det er kun nødvendigt med krukker, der kan tåle nattefrost, hvis de står fyldt med jord vinteren igennem. Mild forårsnattefrost ødelægger ikke krukkerne. Plastpotter kan godt tåle frost, mens potter af ler gerne må have skrå sider og hul i bunden, så jorden kan udvide sig og vand løbe fra. Sommerblomster kræver ikke meget jord omkring sig, gå efter et par centimeter.

3. Fyld først potterne med dræn og derefter med almindelig pottejord

Drænet i bunden kan være itu-slåede potteskår, leca-kugler, sten fra stranden, kogler eller andet, der kan give overskydende vand plads til at løbe fra, så blomsterne ikke drukner. I mindre potter kan du nøjes med et par cm fyld.

4. Plant blomsterne i krukkerne

Plant dem ikke for tæt, men med ca. 5-10 cm afstand, så de har plads til at vokse. Der skal være plads omkring den enkelte blomst, så den kan brede sig.

5. Vand sparsomt de første 2-3 uger

Når jorden er rigtig tør, trænger vand ikke så hurtig ned i jorden. Derfor siger man, at der godt kan gå op til en halv time, før al vandingsvandet er trængt ned i jorden.

6. Brug gødningsvand

Så vokser sommerblomsterne hurtigere. Flydende gødning købes på flaske i større supermarkeder eller på planteskoler. Husk at følge brugsanvisningen på flasken, så gødningsblandingen ikke bliver for koncentreret.

7. Beskyt de nye planter mod den kraftige sol de første 2-3 uger

Sæt evt. nedstukne grangrene som skygger i kanten af krukken. Du kan også placere krukkerne, hvor solen ikke er så kraftig.

8. Flyt blomsterne når nattefrosten forsvinder

Når nattefrosten er helt væk, kan du flytte de samme sommerblomster direkte ud i dine havebede. Her kan de brede sig endnu mere. Efter Grundlovsdag 5. juni er du næsten 100 procent sikker på at undgå nattefrosten.

9. Bland evt. lidt grus i din havejord

Er havejorden tung og klæg, kan du lette den ved at vende op i den og iblande lidt grus i jorden.

Video: Plant ud i krukker

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit