Billedgalleri: Hvor blev det af?

Mosgrøn, karrygul og krystalblå er blot nogle af de mange farver, man bliver præsenteret for i den store toiletproducent Ifös produktkataloger fra 1970'erne. For det var årtiet, hvor boligejerne fik lyst til at sætte kulør på badeværelset.

- Det var alle typer af mennesker i parcelhuse, villaer og rækkehuse, der på det tidspunkt syntes, at det var sjovt med toiletter, håndvaske og badekar i ret voldsomme farver. Ønsket om farver fortsatte op i 1980'erne, men det var mere afdæmpede pasteller, fortæller Irena Sibbern, bestyrelsesmedlem i Max Sibbern A/S, som er generalagent på alle Ifös produkter i Danmark.

Salget af farvede toiletter og håndvaske faldt dog til 5 procent i 90'erne og forsvandt helt i 00'erne.

I dag har vi ingen farver i vores standardsortiment. Alt er hvidt. Mange boligejere indså, at farver hurtigt kunne gå af mode, og det kunne gøre boligsalget sværere, siger Irena Sibbern.

At det var svært at holde orange og grønne håndvaske og toiletter fri for kalkaflejringer, og at reservedele i nøjagtig samme farvenuancer var en udfordring at finde, sparkede yderligere til den farvede sanitets nedtur.

- Folk blev meget bevidste om, at badeværelset skulle være praktisk, enkelt og salgbart. Og så var svaret hvidt, siger indretningsarkitekt og designer Trine Boelskifte.

Måtte sige farvel til det blå toilet

Det var dog mod Astrid Sofie Friis' vilje, at hun sagde farvel til et blåt badeværelse i det parcelhus fra 1964, som hun og kæresten købte for et par år siden.

- Vi var begyndt at holde af det kitschede i, at både toilet, vask, badekar og fliser var blåt. Men da toilettet begyndte at lække, håndvasken hang alt for lavt, og badeværelset generelt var præget af tidens tand, endte vi med at måtte lave hele badeværelset om, fortæller Astrid Sofie Friis.

Det resulterede i et klassisk hvidt badeværelse.

- Jeg søgte faktisk på både blå toiletter og blå fliser, men begge dele var meget dyrt. Og da hele huset skulle sættes i stand på samme tid, var vi nødt til at prioritere. Samtidig var vi også nødt til at tænke på gensalgsværdien. Det er jo ikke sikkert, alle ville være enige i, at et helt dueblåt badeværelse var smart, siger Astrid Sofie Friis.

Farverne er ikke på vej ind

Der er da heller ikke noget, der tyder på, at de blå toiletter er på vej tilbage.

- Jeg møder enkelte, som beholder deres gamle, farvede badeværelser, fordi det er sjovt og retro, men der er ingen, som skal investere i nye badeværelser, som ikke tænker hvidt og neutralt. Mange vil stadig gerne have personlighed ind, men så vælger de at lave en enkelt væg med mønstret tapet eller farve, fordi det nemmere og billigere kan skiftes ud, hvis man bliver træt af det eller skal sælge huset, siger Trine Boelskifte.

Det bekræfter Jesper Holmberg, daglig leder i Genbyg, der sælger genbrugsbyggematerialer. Her ligger de gamle, farvede håndvaske længe på lageret.

- Farverne er helt yt. Vi køber dem kun ind, fordi der nogle gange er scenografer, der har brug for dem, siger han.

Er du på jagt?

Er du på jagt efter farvede håndvaske eller toiletter, er der størst chance for at finde dem brugte.

Tjek www.dba.dk og www.genbyg.dk