Sådan søger du på arkiv.dk

Hvis du leder efter billeder af en bygning, vej eller område på arkiv.dk, søger du sådan:

  • Klik på boksen ”Find sted”.
  • Søg direkte på adressen, hvis du fx søger et bestemt hus.
  • Prøv med citationsstegn. Hvis du søger på fx Lunderbjerg Dronninglund, vil alle materialer, hvor begge ord er registreret, dukke frem. Præcisér søgningen ved at sætte søgningen i citationstegn, så vil du udelukkende søge på den præcise ordkombination – altså fx ”Lunderbjerg Dronninglund”.
  • Sæt en * efter det, du søger. Hvis du fx sætter * efter Kolding, vil både billeder fra Kolding og Koldinghus dukke frem.
  • Brug færre ord. Hvis du ikke kan finde, hvad du søger efter, kan du prøve med færre ord,
  • Prøv dig frem. Søg på alle de relevante ord, du kan komme i tanker om.

Hvis du ikke kan finde det, du søger, på arkiv.dk, kan du kontakte dit lokalarkiv. De kan have materiale liggende, der endnu ikke er registreret.

Find dit lokalarkiv under arkivvejviser på danskearkiver.dk

Du kan helt gratis finde billeder fra gamle dage af dit hjem, din vej eller måske din gamle skole eller by på hjemmesiden arkiv.dk.

Arkiv.dk, der er Danmarkshistoriens største billedarkiv med 1,3 millioner billeder, tilbyder, at alle kan søge på og se billeder fra arkivet. I 2015 voksede arkivet  med 30.000 nye fotos hver måned fra de danske lokal- og stadsarkiver.

Søg efter gamle billeder, dagbøger, kort, breve og lyd på arkiv.dk

I arkiv.dk kan du ud over billeder også finde dagbøger, kort, breve og lydmateriale – i alt er der omkring 2,35 millioner forskellige dokumenter på arkiv.dk, hvor de ældste er helt tilbage fra 1600-tallet.

Materialet stammer fra 550 af landets ca. 650 lokal- og stadsarkiver.

Mange billeder fra Jylland og på Fyn på arkiv.dk

- Vi har mange billeder af huse og bygninger, som kan være interessante for boligejere, det kunne fx være, hvis man vil renovere sit hus og finde ud af, hvilke vinduer huset oprindeligt havde, siger Dorthe Søborg Skriver, direktør i Arkibas, som driver arkiv.dk.

Det er dog ikke alle, der kan være heldige at finde deres hus eller vej på arkiv.dk, da nogle arkiver ikke er med - fx kan du stort set ikke finde billeder fra København samt centrum i Aarhus, da de har ikke er med. Særligt fynboerne og jyderne har gode chancer, fordi de fleste lokalarkiver deltager i arkiv.dk

- Man kan ikke finde alt på arkiv.dk. Det er ikke alle arkiver, der er med, og nogle har meget liggende, og nogle har ikke så meget, siger Dorthe Søborg Skriver.

Lokalarkiver har endnu flere billeder

Hvis du ikke finder det, du søger på arkiv.dk, kan du kontakte det enkelte lokalarkiv, og spørge dem efter yderligere materiale. Har de det, du leder efter, kan du få en kopi af materialet.

- Man kan finde næsten alle arkiverne i Danmark på arkivvejviseren.dk, og så kan man ringe eller skrive til dem. Nogle steder er det gratis at at få en kopi, andre steder koster det penge, siger Dorthe Søborg Skriver.

Sådan må du bruge billeder fra arkiv.dk

Materialerne på arkiv.dk er omfattet af almindelige regler for ophavsret. Alt, hvad du søger frem på arkiv.dk, har et vandmærke, og skal du bruge materialet, skal du bestille en kopi hos det arkiv, hvor det originale materiale findes.

Ønsker du at bruge materialet på eksempelvis din egen hjemmeside, skal du spørge det arkiv, der ejer billedet.

Du må gerne linke til materialet på arkiv.dk - også på Facebook. En delingsknap på hver enkel registrering gør det nemt dele interessante billeder og andet på Facebook.