Hvordan så dine forældres gård ud for 60 år siden, var parcelhuskvarteret du bor i bare en mark dengang, og hvor stor var byen du bor eller boede i?

Det kan du formentligt få svar på ved at tage et kig i de historiske arkiver med fascinerende luftfotos fra Danmark. Videncentret Bolius præsenterer her to gode og gratis online arkiver.

Det amerikanske luftvåbens luftfotos af Danmark

I løbet af tre uger i maj 1954 gennemførte US Air Force et storstilet projekt med at gennemfotografere hele Danmark. Ca. 43.000 billeder i målestoksforhold 1:10.000 blev taget fra en række amerikanske fly, der fløj over Danmark.

I 1954 var den politiske verdenssituation meget anspændt mellem Øst og Vest, og vestmagterne ville sikre sig et detaljeret overblik over områder, der potentielt kunne blive invaderet fra øst. Derfor blev Danmark og en række andre lande gennemfotograferet.

Find luftfotos fra 1954 på krak.dk

Du kan finde de ca. 43.000 luftfotos på krak.dk. Gør sådan:

  1. Gå ind på map.krak.dk

  2. Søg på en adresse eller en by i søgefeltet øverst til venstre.

  3. Tryk på pilen ved "Hybrid etc" øverst til højre og vælg ”Luftfoto 1954” i drop down-menuen.

  4. Nu kan du zoome ind og ud på kortet og bruge slideren i midten til at se forskellen på dengang og nu.

Danmark set fra luften - før Google

Et andet spændende sted at gå på opdagelse i luftfotos er Det Kongelige Biblioteks store samling. En stor del af den samling er blevet gjort tilgængelig via projektet ´Danmark set fra luften - før Google´, hvor der findes flere hundrede tusind luftfotos fra det meste af Danmark taget i perioden fra 1913-2009. Der er især mange billeder fra Fyn, Bornholm og Midtjylland.

Modsat luftfotograferingen fra det amerikanske luftvåben, er der ikke tale om en gennemfotografering af hele Danmark, men derimod enkeltbilleder af fx gårde, jordlodder og byområder.

Du skal derfor være heldig for at finde et billede af et bestemt hus, du er på udkig efter. Til gengæld er mange af billederne såkaldte skråfotos, der ikke er taget direkte oppefra, men halvt fra siden. Det giver et meget mere detaljeret billede af fx et hus end luftfotokortet af hele Danmark fra 1954.

Sådan bruger du Danmark set fra luften

- Gå ind på kb.dk/danmarksetfraluften/

- Zoom ind på det ønskede område og vent, mens hjemmesiden søger efter billeder - der kan gå lidt tid, inden billederne dukker op på kortet. Det er samtidig vigtigt, at du zoomer meget ind på kortet, da nogle billeder først dukker op, når du zoomer tæt på et bestemt område.

- Vælg billeder via "nålene" på kort, klik på nålen - så kommer billedet frem. Du kan bl.a. downloade, printe og dele billedet på Facebook. Hvis du scroller lidt, kan du se flere oplysninger om det.

- Mange fotos findes i ”klumper”, da et bestemt arkiv kan have indeholdt mange billeder fra et lille område.

Luftfotos fra COWI på kortal.dk

Rådgivningsvirksomheden COWI, der regelmæssigt gennemfotograferer hele Danmark, har også fået adgang til det store arkiv af billeder fra 1954. Tidligere kunne de gratis findes på kortal.dk, men det gælder nu kun for Samsø. 

Du kan få adgang til alle luftfotos på Kortal, men det forudsætter, at du indgår en aftale med COWI om anvendelse, fx gennem en forening, og mod betaling. Et abonnement koster fra 10.000 kr. om året eksklusive moms.

Du kan også købe udsnit af COWIs luftfotos ved at henvende dig til virksomheden. Mindsteprisen for et udsnit er 2.500 kr. eksklusive moms.