Om Sydhavnen
- Bydelen hedder egentlig Kongens Enghave.
- Indbyggertal i Sydhavn Sogn (Sydhavn, Kongens Enghave, Frederiksholm, Ellebjerg og Sjælør) : ca. 33.000 (2022).
- Det gamle Sydhavnen var et arbejderkvarter domineret af mange små, almene boliger.
- Tidligere statsminister Anker Jørgensen boede her.
Gert Sømands venner flytter. De har ikke noget valg. Før var Sydhavnen det eneste sted, de kunne bo. Nu har de ikke længere råd til at opholde sig i det københavnske arbejderkvarter, som på få år har forvandlet sig til ukendelighed.
Det ene lejlighedskompleks med dyre lejligheder efter det andet skyder op, mens de gamle sydhavnere blot kan se måbende til.
– Gummistøvlefolkets tid i Sydhavnen er ved at rinde ud. Her mener jeg de oprindelige beboere såsom håndværkere, fiskere, ufaglærte og misbrugere. Boligpriserne stiger jo i et tempo, som ingen kan følge med i. Jeg forstår sgu egentlig ikke, hvordan det overhovedet kan være lovligt, siger Gert Sømand, da vandet i elkedlen begynder at boble, da Videncentret Bolius besøger ham i 2018.
Gammelt iskagehus med tårn som soveværelse
Kælenavnet Sømand kommer af de mange år, som han har tilbragt til søs, og kun få ved, at Gerts borgerlige efternavn er Iversen.
Iklædt kedeldragt fra Kansas hælder han vandet over urterne. Duften af te breder sig i det røde træhus, som han selv byggede, da han stoppede med at sejle i 1986. Træhuset består af et gammelt iskagehus, som Gert har bygget videre på og udvidet i toppen, hvor han har bygget et tårn som soveværelse.
– Det hører sig til, når man er sømand, siger han.
Sydhavnen: Fra arbejderkvarter til velhaverkvarter
Fra tårnet her i Havebyen Mozart i Sydhavnen med postnummer 2450 København SV har Gert Sømand udsigt til det meste af området. På nærmeste hold har han set det københavnske arbejderkvarter forandre sig til et velhaverkvarter med en eksplosiv stigning i huspriser.
– Vi har jo også haft landets laveste gennemsnitslevealder, siger Gert Sømand og tilføjer straks:
– Men nu den selvfølgelig hævet, fordi alle de nye er kommet til ovre i Sluseholmen og Teglholmen. Så på den måde er vi blevet sundere.
Hus købt for 1.500 kroner og solgt for to millioner
Den pensionerede sejler kan ikke lade være med at grine, men han synes egentlig ikke, at Sydhavnens udvikling er specielt morsom at være vidne til.
Helbredet er nemlig blot én ting, der er i ’bedring’ i Sydhavnen. Indbyggernes indkomster stiger også, ligesom andelen af socialt udsatte borgere daler. Det sker, fordi stadig rigere mennesker flytter til.
I de gode gamle dage købte Gert Sømands ven, Vesti, et bjælkehus i området for 1.500 kr. For nylig blev det selvsamme hus købt for ikke mindre end to millioner kr.
Sydhavnen skal have kanalstemning som i Amsterdam
Medierne og Københavns Kommune har dog et anderledes syn på udviklingen end Gert Sømand.
Her kan man læse, at der i fremtidens Sydhavn kommer kanalstemning som i Amsterdam, og kommunen beskriver kvarteret sådan:
”Beboere og erhvervsdrivende får masser af vand, lys og luft omkring sig. Der bor allerede i omegnen af 3.500 københavnere på Sluseholmen og Teglholmen, og på sigt skal Sydhavn rumme i alt 9.000 boliger og 22.500 arbejdspladser”.
Spørger man Gert Sømand, mangler der dog noget i regnestykket.
– Hvor skal skibene være? En havn er sgu da beregnet til skibe, men det passer nok ikke ind i kommunens vision, lyder det fra ham.
– Der er heller ikke plads til mågerne længere. Nej, for de skider og skræpper, og de gør dit og dat. Jeg forstår det ikke. Det er da en af de mest naturlige ting ved en havn. Og Sydhavnen er jo altså et tidligere industriområde.
Verdens længste kaffebord kom i Guinness Rekordbog
Flere gange har Gert Sømand været med til at værne om det gamle Sydhavnen. Mest bemærkelsesværdigt var det nok, da han i 1991 fik en rekord i Guinness Rekordbog. Sammen med andre beboere havde de dækket verdens længste kaffebord. Det skete i protest mod planerne om at føre en jernbane tværs gennem Sydhavnen i forbindelse med opførelsen af Øresundsbroen.
At forandring fryder, er således ikke noget, som Gert Sømand tilslutter sig. Tingene skal helst være, som de altid har været. Både inde og ude.
– Min ekskæreste kunne ikke holde ud at bo her, siger han og kigger sig omkring. Bøger om eventyreren Roald Amundsen står på den spækkede bogreol, avisudklip ligger på bordet, og billeder af skibe og børnebørn hænger side om side på væggene.
– Hun syntes, her var for rodet. Og ja, så måtte hun flytte. Jeg kan jo ikke flytte alle de her ting, klukler Gert.
Parcelhuse i Sydhavnen – nej tak
Fra sin baghave kan Gert se over til de nærliggende huse. Her kan han nemt få sig en sludder med naboen, det hænder også ofte, at han møder folk, han kender, på grusstierne på vej mod Fiskerihavnen. Her har han været vant til at frekventere lokale smugkroer, som han kalder de skjulte beværtninger, hvor alkoholbevillinger ikke tages så seriøst.
Men smugkroerne er på retræte som så meget andet af det gamle Sydhavnen. Gert priser sig dog lykkelig for, at parcelhusene ikke er rykket ind.
– Der jo ikke meget sjov ved et parcelhus, vel? Jeg kalder dem ”pas dig selv-huse”. Her i kvarteret må hegnet over til naboen ikke være mere end en meter højt, så vi kommer hinanden meget mere ved. Det kan jeg godt lide.
Hus kan sælges for fire millioner, mens Gert vil ikke flytte
Gert Sømand kan ikke se sig selv flytte fra Sydhavnen, heller ikke selvom han på den måde kan gøre en god forretning. I løbet af årene er prisen for hans træhus steget, så det sandsynligvis kunne sælges for svimlende fire millioner kr. i 2018.
– Hvorfor skal jeg kunne tjene så mange penge på det her hus? Det er da for sindssygt. Hvad skal jeg bruge så mange penge til? spørger Gert Sømand og ryster på hovedet.