Spørg Bolius

Fjernet tapet, er der stadig rester af skimmel og hvad kan vi gøre ved det?

Hej Bolius

Vi har afdampet skimmelbefængt (langs gulv, loft og i hjørner) tapet på et værelse i vores villa fra 1937. Bag tapetet er væggene puds på mur, men overfladerne er gule/abrikosfarvede (det ligner ikke umiddelbart nikotin). Kan det være gammel tapetklister? Og hvordan fjerner vi det i givet fald, så vi går alt organisk materiale væk?

I øvrigt har vi hørt, at der kan sidde døde, men stadig sundhedsskadelige, usynlige sporer i pudsen, fordi den er porøs. Så bør vi i stedet banke al pudsen af for en sikkerheds skyld? Og kan sporerne have bredt sig langt fra de synligt angrebne områder på tapetet?

vh Signe

 

 

Hej Signe

Tak for dit spørgsmål og billede.

Det kan være svært at gisne om, om det lige er gamle limrester/tapetklister eller blot limmaling der sidder inde bagved.

Hvis det ellers sidder fast og ikke lugter, så ville man nok bare lade det sidde.

Men men… Som udgangspunkt vil skimmelsporer og deslige altid kun sidde på overfladerne, og ikke vokse dybt ind i puds, mursten, beton mv. Men det er rigtigt nok, at der godt kan gemme sig små mængder sporer og mycelium i porøse pudset overflader.

Det bedste og mest sikre anbefaling er derfor, at banke den gamle puds ned, og starte forfra med nye pudset vægge.

Ny pudset vægge vil i sig selv også hindre skimmelvækst, da miljøet med ny mørtel er basisk og dermed ikke give det bedste vækstunderlag.

Alternativt kan I få isafrenset eller dampafrenset af prof. sanitører. Disse former for afrensning kommer oftest godt i bund, i modsætning til alm. afrensning med kemi.

Jeg håber årsagen er fjernet, opstigende grundfugt, kondensdannelse mv. for ellers vil problemet desværre kunne komme igen.

Husk da, hvis der er tale om et udsat sted, at bruge vådrumsmalerprodukter, og gerne malingsprodukter som har en hæmmende effekt på skimmelvækst, eksempelvis Onsemiro, Detoxy mf.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden