Når lysene på juletræet skal tændes juleaften, vil flere og flere tænde lysene på en lille kontakt frem for med en tændstik. 

36 % anvender nemlig elektriske lys på juletræet, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius. 

23 % anvender kun stearinlys, mens 22 % anvender begge dele. 

Derudover er der 16 % af danskerne, som endnu ikke har juletræ i husstanden, og godt 3 % har slet ikke lys på juletræet.

De første elektriske lys på et juletræ indendørs dukkede op i 1950'erne, og de blev mere almindelige i 1970'erne og 1980'erne.

Mindre brandfare og færre skadelige partikler med elektriske julelys

Der er lidt færre, der vælger de elektriske lys frem for stearinlys på juletræet i år frem for sidste år, viser en sammenligning med den tilsvarende undersøgelse, YouGov lavede for Videncentret Bolius i 2017. 

Andelen af elektriske lys falder nemlig i år med godt ét procentpoint, mens andelen af stearinlys stiger med små to procent.

Alt i alt kan man sige, at danskerne fortsætter en sund tendens om at gå væk fra levende lys, som kan udsende partikler. 

Tilbage i 2012 lavede Videncentret Bolius en undersøgelse blandt boligejere, og frem til 2017 voksede andelen, der bruger elektriske lys, med syv procentpoint. 

Der er flere årsager til den udvikling, mener Jens Ingvordsen, der er juleinspektør ved museet Den Gamle By i Aarhus. For det første opstår der hvert år brande som en følge af levende lys i stager, dekorationer og på juletræet. 

– Tørt gran og levende lys er og bliver en uheldig kombination. Derudover ved de fleste af os også godt, at levende lys – selvom vi alle synes, at de er hyggelige og romantiske at se på og være omgivet af – udsender mange sodpartikler, der ikke er gavnlige for luftveje og lunger, påpeger Jens Ingvordsen.

LED-lyskæder på juletræet er det mest fornuftige

Derfor er elektriske lyskæder blevet en populær løsning. 

– LED-lys løser både problemer med brandfare og skadelige partikler. Teknikken med LED-lys er efterhånden også blevet så god og veludviklet, at man i dag faktisk kan købe – og det til rimelige penge – lys fremstillet af kunststof, hvor vægen og den blafrende flamme ligefrem ser ganske livagtige ud, lyder det fra Jens Ingvordsen. 

Fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, er helt enig i, at LED-lyskæder er et godt valg. 

- Det mest fornuftige på juletræet er LED lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen

Pas på brand i juletræet med levende lys

Tine R. Sode kan dog godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

- Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

- Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, siger Tine R. Sode.

Nordjyder foretrækker elektriske lys på juletræet, ældre er til levende lys

Der er flere i aldersgruppen 55+, der bruger stearinlys, og for andet år i træk adskiller nordjyderne sig fra resten af landet. Her er der nemlig markant færre, der vælger stearinlys på juletræet. 

Mens det på landsplan er hver fjerde, er det i Nordjylland kun hver tiende, som bruger levende lys på grantræet juleaften, men hverken juleinspektør Jens Ingvordsen fra Den Gamle By i Aarhus eller Nordjyllands Historiske Museum har en forklaring på denne afvigelse.