Hvad er skægkræ?

Skægkræ er et lille insekt med den latinske betegnelse Ctenolepisma longicaudata. Den minder om sølvfisk, men adskiller sig på flere måder. Skægkræ:

  • Er lidt større end sølvfisk og bliver som regel op til to cm lang.
  • Har som sølvfisk tre haletråde bagud, men de er længere end hos sølvfisken. Haletrådene kan blive længere end selve kroppen. 
  • Er ikke så skinnende som sølvfisk, men har en mere lys og brunlig krop med ’skæg’ på.
  • Har kraftige børster foran på hovedet.
  • Kravler på fx vægge, i skabe og på reoler, mens sølvfisk kun kravler ved jordoverfladen.
  • Formerer sig mere end sølvfisk og findes derfor ofte i et større antal ad gangen. Det lille skadedyr har en levetid på omkring syv år, og hvor den kan lægge omkring 150 æg.

Har du fået besøg af et lille insekt, der minder om sølvfisken, men i stedet har kraftige børster på hovedet og haletråde så lange som hele kroppen? Så har du med stor sandsynlighed fået skægkræ i din bolig. 

Og du er langt fra den eneste.

Skadedyret er på få år gået fra nærmest ukendt til at være i kraftig vækst i Danmark.

Langt flere skægkræ i Danmark

Ifølge en YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius i januar 2022, hvor der er blevet foretaget 1.011 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, svarer 8 procent, at de har haft skægkræ i deres bolig. Det er en fordobling i forhold til for et år siden (december 2020), hvor 4 procent angav, at de havde haft besøg af skægkræ i deres hjem.

- Selvom vi ikke decideret har ressourcer til at overvåge insektbestanden i Danmark, får vi en lang række tilbagemeldinger fra danskere rundt omkring i landet. Og der er ingen tvivl om, at der inden for relativt kort tid er sket en forbløffende stor stigning af skægkræ. Både i antal, men også i udbredelse. Jeg vil vove den påstand, at skægkræ er overalt i Danmark, siger Thomas Pape, lektor og sektionsleder på Statens Naturhistoriske Museum.

Den tendens bekræfter Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

- For tre år siden havde vi stort set ikke hørt om skægkræ, der var måske rapporteret 2-3 tilfælde på landsplan. Siden er det gået rigtigt stærkt, og nu har vi i branchen hundredevis af behandlinger om året. Jeg vil sige, at skægkræet er det skadedyr, der har udviklet sig hurtigst i danske hjem over de seneste tre år, fortæller formand for bestyrelsen, Claus Schultz.

Skægkræ lever længere og vokser mere end sølvfisk

Den kraftige stigning i skægkræ kan skyldes arten selv, men også danskernes adfærd de seneste år.

- Det har vist sig fra forskellige undersøgelser i blandt andet Norge, at skægkræet er mere robust end sølvfisken. Den kan leve lidt koldere og tørrere, end sølvfisken kan klare, og det gør skægkræet til et større problem, da den simpelthen kan leve længere og vokse sig større. Dermed kan den fx spise mere og lave større skader på papir og bøger, forklarer Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:

- Det lader ikke til, at skægkræet lægger flere æg end sølvfisken, men dens reproduktion går hurtigere, fordi den kan få unger hele året rundt, hvis forholdene er til det – og her er forholdene bedre i Danmark for skægkræet end for sølvfisken.

Skægkræ kommer ind i boligen med papkasser

Hos Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer peger Claus Schultz også på en vis ’coronaeffekt’ i forhold til den store udbredelse af skægkræ.

- Skægkræ lever godt i papmateriale og kommer derfor ofte ind i boligen via fx flyttekasser eller kasser med varer. Under coronaen har flere af os nok fået mere pakkemateriale ind i huset, papkasser, bølgepap osv., fordi vi har fået leveret mere mad og købt flere varer online end tidligere. 

Sådan undgår du skægkræ

Selvom skægkræet ikke er farligt for hverken mennesker eller dyr, kan det være irriterende at få inden for døren. Men hvordan kan du slippe af med skadedyret eller ligefrem undgå det?

Ifølge Claus Schultz fra Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer er der en række ting, du som boligejer kan gøre.

- Start med at ændre den måde, du pakker ud på, hvis du har købt mad eller andre varer online. Pak ud foran dit hus og kom pappet direkte i containeren – på den måde kan du minimere de skægkræ, der ofte lever i materialet. Ellers kan du prøve at kigge efter de første skægkræ i boligen – jo før, jo bedre i forhold til at bekæmpe dem. Endelig vil jeg klart anbefale at få et skadedyrsfirma ud ret hurtigt, hvis dine egne midler ikke virker.

Støvsug og tør paneler og reoler

Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum peger desuden på at opretholde en god hygiejne i hjemmet.

- Støvsug, så meget du orker, og tør ofte paneler og reoler af. På den måde fjerner du simpelthen en stor del af den mad, som skægkræ lever af. Og samtidig kan du være heldig at fjerne de voksne skægkræ samt de æg, de har lagt i dit hjem. Derudover så vil jeg sige, at der altid vil være smådyr i normale danske hjem, så måske handler det også om at finde fred med dem, der er.

Hvordan er det at have skægkræ i sit hjem?

Journalist Stina Askholm fortæller, hvordan det er at have haft skægkræ i sti hjem:
 
I det østjyske boligkompleks, hvor jeg selv og min familie bor, har vi også været ramt af skægkræ. Først i vores egen lejlighed, kort tid efter vi var flyttet ind. 

Det begyndte med et lille insekt, der pilede rundt på badeværelsesgulvet, og som umiskendeligt lignede en sølvfisk. Men så var der et par stykker mere på køkkenbordet og så flere rundt i resten af boligen. 
 
Heldigvis havde jeg netop hørt om det nye skadedyr, skægkræ, så jeg var hurtig til at kontakte vores boligselskab og få et skadedyrsfirma ud. Efter vi fik sprøjtet et par gange og opsat små limfælder rundt i lejligheden, så det ud til, at vi var problemet kvit, inden de små dyr begyndte at formere sig. Heldigvis. For jeg havde nået at frygte en storm af små skadedyr, der ville boltre sig i vores skabe og kravle rundt i melposer og madvarer. Det var derfor mere tanken om skadedyrene end skadedyrene selv, der nåede at være irriterende i vores tilfælde. 
 
Så heldige var mange af vores naboer ikke. For inden længe bredte meldingerne om skægkræ sig i boligkompleksets Facebookgruppe – mange var ramt, og det virker fortsat til, at skadedyrene er svære at blive kvit, og at de bliver ved med at komme igen.