Spørg Bolius

Fodkoldt parcelhus - kan vi blæse isolering ind og så lægge laminatgulv ovenpå det gamle gulv?

Hej Bolius

Vi har et parcelhus fra 1972. I stue og køkken er der et gammel parketgulv (egetræ) og vi vil nu lægge laminatgulv ovenpå (Atacama Oak - forhandles bl.a. af Garant).

Under det gamle parketgulv er der beton med strøer og isolering. Da der ikke er gulvvarme, så kan gulvet om vinteren godt være lidt koldt.

Må vi godt få indblæst isolering under det gamle parketgulv ?

Eller kræver det en fugtspærre ? Skal der være luft fra isolering og op til det gamle gulv ? Skal det være polystyren-kugler eller granulat ?

På forhånd tak.
Mvh Helene H

Hej Helene

Som udgangspunkt er svaret desværre nej til mere isolering. Men det kommer an på konstruktionen længere nede, under betonen eller klaplaget som det hedder.

Hvis der er et godt drænlæg, også kaldet det kapillarbrydende lag, og/eller noget isolering under klaplaget, så vil den øget isolering kun gøre godt.

Men hvis klaplaget er lidt jordfugtigt, kan det blive skidt med øget isolering. Men værst er faktisk, hvis der ikke i forvejen er isolering under klaplaget, for så vil man kunne risikere at der kan dannes kondens nede på klaplaget i de kolde vinter måneder; og særligt ude ved kanterne og soklen, hvor der er koldest.

Som tommelfingerregel siger man derfor for denne slags gulve, at der max. må være 70 mm isolering, og endda kun 50 mm ude langs med soklerne.

Mange som tager gulvet op, tror fejlagtigt at det alene handler om en fugtspærre. Men fugtspærren skal hindre fugt nedefra betonlaget (jordfugt) i at komme op til trægulvet. Men den fugtspærre, (typisk plast) kommer til at virke som en dampspærren – bare på den forkerte side af isoleringen. En dampspærre skal altid sidde på den varme side isolering. Og det er også hvorfor jeg spørger til isolering under betonen. Isolering under betonen kan være svært at konstatere. Men måske fremgår det af tegningerne, at der enten er et godt lecanødder, (som også er kapillarbrydende) eller noget andet. Ofte med den slags huse fra den tid, ligger betonen dog bare på grus eller sand.

Dernæst oplever vi i stigende grad, fejlen ved at ligge plast ud på et jordfugtigt betonlag. Fugten fra betonen fanges mellem plasten og betonen, og giver grobund for skimmelsvampe og bakterievækst.

Så der hviler en lille ”forbandelse” over disse kolde trægulve, (som jeg også selv har derhjemme). Men skal det ændres, er det i 98% af tilfældene bedst at bryde det hele op og støbe et nyt tæt, fugt- og radonsikkert terrændæk med 300-400 mm isolering og evt. gulvvarme.

Og ja, jeg ved godt at det koster 10 gange så meget som bare at lægge et laminatgulv ovenpå.

Du kan selvfølgelig sagtens ligge et laminatgulv oven på det gamle gulv. Laminatgulve er dog ret tætte, og ER der problemer med fugt i undergulvet, kan det godt forværres lidt med et tætlukkende gulv oven på…

Håber du kan bruge svaret, selv om det er lidt nedslående.

Du kan læse mere om disse forhold i SBi anvisningerne 224 – Fugt i boliger, SBi anvisning 239 og 240 som handler om efterisolering af enfamilieshuse, og sidst men ikke mindst TRÆ64 – Trægulve, fra Træinformation.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden