Ulla Bergstrøms have er en lukket rækkehushave på 350 m2. Alligevel står her hundredvis af blomster og gemmer sig for nysgerrige. Blomsterne nyder Ulla og hendes mand i fulde drag hvert år i det sene forår og den tidlige sommer.

Det er imidlertid nemt for andre at se blomsterne, for Ulla er flittig til at lægge billederne ud på Instagram, hvor tusindvis af interesserede begejstret følger med i haven.

Rækkehushaven ligger i Virum lidt nord for København, og den består af en traditionel forhave og en helt lukket baghave. Man skal gennem huset for at komme ind i haven, der på den måde er helt privat.

Ullas haveglæde blev grundlagt i hendes mormors kolonihave. Her slog hun græsset, mens hendes mormor tussede rundt i haven. Haven var samlingsstedet, og den emmede af frodighed og hygge.

– Vi satte os altid i gyngesofaen efter havearbejdet med en kop te, fortæller Ulla, mens tankerne flyver.

Det grønne giver ro

Det er fra den have, en stor del af inspirationen kommer, og som Ulla har brugt til at skabe sin egen blomstrende have.

Her planter hun for eksempel krybende bunddække langs stierne, der så vokser lidt ud over fliserne og dermed bløder nogle af de skarpe kanter op.

Hun bruger også det grønne til at give haven struktur, fortæller hun:

– Når man har en lille have, giver det ro med en masse grønt, som binder haven sammen.

Haven har fået sine faste rammer, efter at nogle meget store træer måtte lade livet for at give lys og luft. Det er i de rammer, at Ulla løbende skaber de smukke plantesammensætninger, der især i foråret og den tidlige sommer giver ekstra opmærksomhed.

Ullas bedste havetips

  • Lad dig inspirere af ting, du ser, og som interesserer dig.
  • Hvis du har lyst til at kaste dig ud i nye farver, kan du altid begynde at fylde krukker op med de farver, du måske er usikker på, og som så kan flyttes rundt efter behov.
  • Husk også at nyde haven og tage alt det, haven byder på, til dig.
  • Lav forskellige siddepladser i din have, så du kan opleve den fra forskellige vinkler.

Inspiration fra havebesøg i England

Ny inspiration får Ulla også fra forskellige haver og haverejser, hvor hun suger idéer til farvesammensætninger, design og indretning til sig. Det er særligt den engelske havekunst, der inspirerer hende, og hun har været på havebesøg i mange forskellige haver i England gennem årene.

Flere af havens planter stammer fra havevenner, hvor Ulla har fået en stikling eller en aflægger. På den måde dukker der år efter år vidunderlige levende minder frem.

Nuancerne i mange af havens blomster er stemt af i rosa, violet, blå og hvid med islæt af kraftige pangfarver hist og her. Det er samme farvetema, der går igen hen over havesæsonen, selvom der også godt kan snige sig andre farver ind.

– Nogle planter er man jo bare nødt til at have, selvom farven måske ikke passer ind i havens farvetema, fortæller Ulla, mens hun peger på en gul valmuesøster, som for hende er ægte haveglæde.

Sådan får du en have, der blomstrer hele året

  • Krukker: Som tiden i haven går, vil forskellige planter også afblomstre. Nye kommer herefter til, og på den måde erstattes den ene plantes blomstring med en anden. Hvor der opstår huller i kalenderen, kan krukker komme i spil. De kan nemt flyttes og arrangeres om, så udvalgte steder igen kan bidrage med blomstrende skønhed.
  • Bede: Hvis planterne i faste bede mest består af stauder, og man gerne vil have en lang blomstringsperiode, skal man sørge for at komponere bedet med stauder, der blomstrer på forskellige tider.
  • En god idé er også at supplere med forskellige løgvækster, der bidrager med farver og struktur. Brug for eksempel prydløg, der fås i sorter med forskellige blomstringstidspunkter. Liljer fås også i forskellige sorter og vil dermed også give deres bidrag til havens faste bede.