Spørg Bolius

Forsatsvinduer - hvordan undgår vi at dug og fugt ødelægger de fine gamle vinduer?

Kære Bolius, Jeg har et hus hvor vinduerne har en speciel udformning og derfor er huset klassificeret som bevaringsværdig. Disse vinduer er fra 1933, men fejler intet. Da der kun er enkeltglas i ruderne og man grundet formen ikke kan indsætte termoruder, har vi sat forsatsruder ind. Mit problem er at der i udestuen hvor der om vinteren kun er ca. 10 grader er en stor fugtighed. Vinduerne dugger meget (næsten løber vandet af dem). Duggen er på indersiden af de rigtige vinduer (altså ikke på forsatsruderne) og det jeg er bange for er, at dette ødelægger de specielle vinduer. Skyldes problemet at forsatsruderne ikke er tilstrækkelige tætte eller kan jeg afhjælpe problemet ved at bore nogle huller i rammenerne på de rigtige vinduer, så der kommer mere luftcirkulation mellem vinduer og forsatsruderne, eller hvad kan jeg gøre.

Jeg har vedlagt nogle billeder.

Jeg håber I kan hjælpe mig

Mvh Jørgen L

 

Hej Jørgen

Det lyder godt med de fine gamle vinduer, men knap så godt med duggen og vandet indvendigt.

Jeg har gennem tiden set mange ældre vinduer, som var/er i dårligere stand på indersiden end på ydersiden, netop pga. dette forhold.

Forholdet skyldes overordnet en høj luftfugtighed i udestuen. Udestuer skal ventileres relativt kraftigt, for at holde luftfugtigheden nede. Og kommer der varm og fugtig luft derud fra den øvrige bolig, så er det næsten umuligt at ventilere nok.

Men ellers og videre er du selv inde på den rette årsag. Forsatsvinduerne er ikke tætte nok, og holder dermed ikke den lidt varmere luft fra udestuen væk fra de kolde ydervinduer.

Nogle vælger at bore huller i rammerne, hvilket jeg synes er synd, grimt og med risiko for større skader.

Det handler mere om, at så høvlet rammerne til, så der god frigang mellem karm og rammer. Dette gør rammerne passende ”utætte” og så sikrer det videre, at kondensvandet ikke står og opfugter træet i hhv. ramme og karm, hvis de står for tæt på hinanden. Er der dog fin frigang hele vejen rundt mellem ramme og karm, kan man så overveje at bore de der huller. Men den bedste løsning er nu en gang, at sikre sig, at forsatsrammerne er helt lufttætte – hvilket kan være nemmere sagt end gjort.

Er disse forsatsrammer skæve, eller er karmene, kan komme langt med Q-Lon tætningslister. Disse monterer man udefra, kan man sige, igennem det åbne ydervinduer, og så tæt ind imod forsatsrammen.

Held og lykke med de forskellige tiltag. Prøv dem alle. Hvert tiltag hjælper måske 30 % og så er du meget tæt på en 100 % løsning, der fungerer langt de fleste dage. Så kan der være enkelte dage/perioder hvor man bare ikke kan undgå fugten/duggen. Og det går så også nok da.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden