Lejligheden:

Bolig: Stuelejlighed med altan og nedgang til gårdhave på ydre Frederiksberg

Areal: ca. 75 m2.

Her bor:

  • Caroline Qvist Abel, uddannet italiensk tolk, arbejder som kommunikations- og rejsekonsulent hos In-Italia.
  • Thomas Abel, uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i Århus, tidligere filmrekvisitør og nu direktør i Timm Vladimirs Køkken.
  • Datter Selma Anemone på 4 år (og så er der en lillebror på vej).

Man skal have øje for de gode muligheder, når de dukker op lige foran snuden på én. Det havde Thomas Abel og Caroline Qvist Abel, da de første gang så den lille lejlighed på ydre Frederiksberg. For de fleste ville nok have stukket hovedet ind, kastet ét blik på det lille, mørke køkken og de små og dunkle gadevendte stuer og sagt ’ellers tak’.

Det var Thomas Abel, der først spottede lejligheden i forbindelse med sit arbejde som rekvisitør på en dansk film, hvor boligen blev brugt som location til scener med et slum-køkken og dystre farmor-stuer. Til gengæld var en altan med nedgang til den frodige gårdhave ved at blive knappet på facaden, og området tæt ved Zoologisk Have var stille og sommerskønt. En kærkommen kontrast til parrets daværende hjem ved siden af Ungdomshuset på Jagtvej, der var ved at blive ryddet.

De flestes 'ellers tak' blev for Caroline og Thomas til et 'ja tak', og så kunne den store forvandling begynde. Planen var at gøre den lille og mørke lejlighed stor og lys ved at tænke i smarte løsninger.

Spejlvendt planløsning og nyt køkken-alrum

- Det første vi tænkte var, at ALT skulle laves om. Men mulighederne var der – også selv om lejligheden nærmest var halvt så stor, som det vi kom fra. Vi havde ret tidligt et billede af, at hele planløsningen nærmest skulle spejlvendes, fortæller Thomas Abel.

Tip:

Er du vild med den sarte, lyseblå nuance, parret her i lejligheden har malet gulvet med, så prøv selv. Farvekoden er NCS S 1005-B20G fra Primafloor Akryl gulvmaling.

Den del af ombygningen måtte Carolines mor, arkitekt Gitte Falk, med ind over. Især da alle kvadratmeter skulle i spil, når parrets nuværende hjem på 120 m2 skulle ned i den nye lejligheds kun 75 m2. Løsningen blev, at lejlighedens køkken og soveværelse, der lå i forlængelse af hinanden, blev åbnet op til ét stort kombineret køkken-alrum og opholdsstue mod gården. Til gengæld blev de to mørke stuer forvandlet til tre funktionelle værelser mod gaden. Altså blev planløsningen vendt på hovedet.

- For mig var det helt klart den dejlige gårdhave, der var the selling point, for den mindede mig om min barndomsgård i Århus. Så var det fedt, at min mor kunne se de samme muligheder i lejligheden, som Thomas kunne. At det var en god lejlighed, også på lang sigt, fortæller Caroline.

Billedserie: Lejlighedsforvandling

Lejlighed blev planlagt som puslespil

Alt fra den store lejlighed, de kom fra, skulle finde en plads i den lille nye, de skulle rykke ind i, så arkitekten kortlagde sammen med Caroline og Thomas alle opbevaringsløsningerne undervejs. Hvad havde de af behov, bøger, LP'er, køkkenting? Samtidigt blev vægge flyttet, og der skulle findes nok plads til det badeværelse, Caroline drømte om.

Tip:

Linoleum er et super materiale til køkkengulvet, hvor det er bakteriehæmmende, slidstærkt og nemt at vedligeholde. Og så kan du få det i et væld af farver – parret her valgte grønt til køkkengulvet, da det matcher den grønne tavlelak på væggen, men se hele paletten på Forbo.dk.

- Her er absolut ingen spontane løsninger! Hver gang vi fik en idé, så kom arkitekten og gik det igennem, så vi kunne se, hvordan det ville påvirke resten. Det var som at lægge et gigantisk puslespil, hvor alt skulle gå op, fortæller Thomas Abel, der selv rev 3 måneder ud af kalenderen, hvor han gik og byggede om sammen med en tømrer.

En af lejlighedens mere markante opbevaringsløsninger er den kæmpestore reol, der udnytter den bærende væg i hele stuens længde. Langs den kører en original gammel stige på en skinne, så man nemt kan komme til de øverste hylder. Stigen faldt Thomas Abel over i en gammel legetøjsbutik i Sydhavnen, der var ved at lukke.

- Den er bare ét eksempel på de skæve fund og historier, der knytter sig til mange af lejlighedens møbler og løsninger. Stilen i stuerne er et farverigt miks, der afspejler, at vi begge elsker at støve rundt på loppemarkeder, og at jeg har oplevet mange locations og rekvisitter gennem mit liv i filmbranchen. Men vores lejlighed er den bedste location – scenen er sat til et dejligt familieliv, slutter han.

Caroline og Thomas' bedste tips til at indrette med farver:

  1. Vælg lyse og dæmpede farver til de overordnede flader: Vægge, køkkenelementer, bordplader og andre store flader samt gulve.
  2. Indret dernæst med varme og stærke farver i den ’flytbare’ indretning, så stemningerne kan varieres og flyttes rundt efter smag, behov og årstid.
  3. Brug mange naturlige materialer for at give stemning til rummene. Vi har anvendt marmorpuds, linoleum og forskellige træsorter som birk og oregon pine.
  4. Mal gulve og træværk (fodlister og vinduesnicher) i en lidt anden nuance og glans end væggene, så det skaber rumfornemmelse mellem oppe og nede.
  5. Følg dit hjerte i farvevalgene for at opnå en mere personlig og helstøbt samt hyggelig boligstil. Og mix nyt med gammelt.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.