Til venstre ses kornsiloen fra Dansk Landbrugs Grovvareselskab der i mange år var prydet af graffiti-teksten: ”Hva drikker Mølr”. Siloen er udvendigt blevet beklædt med Kingspan isolering og en klimaskærm af galvaniseret stål, der med tiden vil patinere smukt Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

I disse år gennemgår Nordhavnen i København en ambitiøs byudvikling, og de spændende byggeprojekter står nærmest i kø i området ved den gamle Frihavn.  

Der er dog næppe et, der har vakt mere interesse og opsigt end forvandlingen af Dansk Landbrugs Grovvareselskabs udtjente kornsilo fra 1962. Bygningen er gået fra en utilnærmelig betonklods til en åben og indbydende monolit i stål og glas, der huser 38 eksklusive lejligheder samt restaurant og galleri. Det er det prisvindende arkitektfirma COBE, der står bag den omfattende ombygning af siloen, som i folkemunde har været kendt som ”Hva drikker Mølr” efter graffitien, der i mange år prydede toppen af bygningen.

Se 'The Silo' her

The Silo har klimaskærm af galvaniseret stål

COBE ønskede at forny og udnytte den oprindelige kornsilos potentiale, men samtidig bevare og forstærke dens særlige egenart. ”The Silo”, som er bygningen nu er døbt, er udvendigt blevet beklædt med en klimaskærm af galvaniseret stål. For at undgå kuldebroer og fugtproblemer inde i lejlighederne er Kingspan-isoleringen ligeledes monteret udvendigt, under stålfrakken.  Mere end 30 kilometer beton er desuden skåret ud af bygningen for bl.a. at skabe vinduesåbninger. En del af denne beton er efterfølgende genbrugt i belægningerne neden for siloen. 

Restaurant Silo med 360 graders udsigt over København og Nordhavnen

På toppen af ejendommen er tilføjet yderlige tre etager, og denne tilbygnings glasfacade sikrer en fantastisk 360 graders udsigt over København og Øresund, der bl.a. kan nydes fra den restaurant og bar, som er placeret allerøverst, og som naturligvis hedder Restaurant Silo. 

Bygherrerne Klaus Kastbjerg og NRE Denmark ønskede at skabe en social bygning, der var aktiv på alle tider af døgnet, og derfor er såvel restauranten på øverste etage samt galleriet i stueetagen åbne for offentligheden. 

The Silo vandt RENOVER prisen

Den forhenværende kornsilo er efter sin transformation blevet et arkitektonisk tilløbsstykke, der indkasserer pris efter pris. Blandt andet modtog ombygningen Realdania og Grundejernes Investeringsfonds RENOVER prisen 2018 for Danmarks bedste renovering. 

Formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, begrundede bl.a. valget med, at: ”Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber.”

38 lejligheder i The Silo og priser på dem

Ejendommen, som stod færdig i 2017, er efter ombygningen 62 meter høj, har 17 etager og 38 forskellige lejligheder, heraf mange i to plan. Arkitekterne har forsøgt at bevare en så stor del af den oprindelige silo som muligt, derfor har samtlige lejligheder synlige betonvægge og søjler. Det oprindelige behov for forskellige rumhøjder til siloens mange maskiner har desuden betydet, at loftshøjden varierer betydeligt fra etage til etage, fra 3,5 til hele 7 meter.  

Lejlighederne, der spænder i størrelse fra 106 m2 til 305 m2, er alle udstyret med gulv til loft-vinduer og minimum én stor altan, der er designet på en måde, der gør, at den både skærmer for vinden og nysgerrige blikke. Mange lejligheder har desuden elevator, der åbner op inde i lejligheden.  

Beboerne har desuden adgang til et fitnesscenter i to plan, en bemandet reception tilbyder conscierge-service (hjælp til praktiske gøremål), og der er mulighed for at tilkøbe en parkeringsplads i kælderen (pris: 995.000 kroner).  

I 2018 var de sidste tre lejligheder i The Silo sat til salg hos RealMæglerne Nordhavn, heriblandt den dyreste, der ligger på 13. og 14. etage. Boligen er på 240 m2 og kostede 23,5 millioner kr. De to andre er henholdsvis 197 m2 og 224 m2 og kostede 17,5 og 22 millioner kr.