Holger Jensen og Anders Hansen bor på Ydre Nørrebro i København, men når vejret er godt, kan de se spirene på Roskilde Domkirke, der ligger 30 km væk fra deres vinduer på 25. etage i det nybyggede højhus Nordbro. 

I Nordbro er der boliger til og med 28. sal, mens der på 29. sal er en udsigtsplatform. Over den er der  tekniske installationer, og regnes alt med, er Nordbro 99 meter høj.

– Vejret er meget fascinerende heroppe. Lyset ændrer sig meget mere end i en førstesals-lejlighed i en smal gade. På den måde sker der meget mere, fortæller 55-årige Anders Hansen. 

Udsigt fra Nordbro til Helsingborg

Til daglig arbejder han som kvalitetschef for en afdeling i et andet af byens højhuse, Rigshospitalet.

– Det skifter, hvor meget og hvor langt man kan se. Nogle gange kan vi se til Helsingborg. Andre gange kan vi kun se det, der er tæt på, fortæller 54-årige Holger Jensen, som er konstruktør i et herretøjsfirma. 

Da Videncentret Bolius besøger dem i deres nye hjem, har de boet der i to måneder, og de fortaber sig stadig i udsigten over byen set fra toppen. 

– Man får ikke læst noget, når man bor her, man kommer hurtigt til bare at sidde og kigge ud af vinduerne, siger Anders Hansen om hverdagslivet med panoramaudsigt. 

Højhuset Nordbro - fælles for alle

Højhuset Nordbro har en række fælles faciliteter, som både kan bruges af de unge studerende og af de almindelige lejere. Der er blandt andet fitness-rum, vaskekælder og en kæmpestor tagterrasse, der forbinder højhuset med alle punkthusene. I selve tårnet er 1.-8. sal forbeholdt studerende og 10.-28. sal forbeholdt almindelige lejere. 

9. etage bliver kaldt tekniketagen, her er der hul igennem, så vinden kan fortsætte igennem bygningen i stedet for at blive presset udenom, hvilket ville skabe yderligere blæst ved tårnets fod.

Ved redaktionens slutning er der stadig ledige lejlighed i Nordbro, det er primært de dyre lejligheder helt oppe i tårnets top, der endnu ikke er lejet ud. 

Bygherre: Danica Pension
Arkitekter: Arkitema Architects
Læs mere om Nordbro på nordbro.dk

Flyttede fra København til Espergærde - men fortrød

For fem år siden begik Anders Hansen og Holger Jensen at drømme om et liv på landet. På det tidspunkt delte de deres liv mellem en lejlighed på Vesterbro i København og et sommerhus i Asserbo. 

– Vi ville gerne ud af byen - troede vi - og prøve at have hus og have. Så vi købte et hus i Espergærde og solgte sommerhuset, forklarer Holger Jensen.

De havde dog ikke boet længe i det 185 m2 store parcelhus i Nordsjælland, før de igen begyndte at drømme om at bo i København. 

– Der var meget transporttid, så vi ville gerne tilbage til byen og setuppet bestående af lejlighed plus et sommerhus, fortæller Holger Jensen. 

Offentlig adgang til Nordbros tårn

På 29. etage i Nordbro ligger tårnets platform, der er åbent for offentligheden på lørdage fra kl. 11-14. Det koster 30 kr. at besøge tårnet.

Både studieboliger og lejligheder i Nordbro

Parret begyndte derfor at undersøge, hvilke lejeboliger der var ledige i København. De kiggede bl.a. på Danica Pensions udlejningsejendomme, og det var i den forbindelse, de stødte på det helt nybyggede højhus Nordbro. 

– Indtil da troede vi lige som alle andre, at Nordbro kun var for studerende, forklarer Anders Hansen. I medierne er der blevet lagt vægt på, at ejendommen indeholder lejligheder for studerende, men af tårnets i alt 29 etager er det kun de nederste otte, der er for folk på SU-indkomst. Resten af boligetagerne indeholder helt almindelige lejelejligheder. 

En weekend i juli, hvor parret skulle rundt til en række lejlighedsfremvisninger i byen, besluttede Anders og Holger sig for også at tage forbi Nordbro, hvor man kunne se en lejlighed på 18. sal. 

– Jeg tror, vi stod i kø et i kvarter, der var mange interesserede, fortæller Holger Jensen. 
Da de kom ind i lejligheden, blev de så betaget af udsigten, at de blev enige om at skrive sig op til en lejlighed, gerne så højt oppe som muligt. De endte på 25. etage i en lejlighed på 98m2 til en pris på 14.700 kr. om måneden. 

– Vi ville for så vidt gerne højere op, men priserne stiger, jo længere du kommer op. Prisforskellen fra vores etage til etagen oven over er på 3.000 kr. Det er alligevel meget at give for en ekstra etage, konkluderer Anders Hansen. 

En hule med udsigt

Livet i en lejlighed på 25. etage er på mange måder anderledes end livet i jordhøjde. Fordi der bor så mange mennesker i tårnet, lærer man ikke de andre at kende på samme måde, som man gør i en fireetagers ejendom. Man kan heller ikke høre folk, der går forbi ens hoveddør på vej op eller ned ad trappen, sådan som man gør i en almindelig etageejendom. Elevatoren er lydløs, man kan højest høre en dør smække, når en nabo låser sig ind. 

– Det er ligesom en hule, vi kommer hjem til. Bare en med en megafed udsigt, fortæller Holger Jensen. 

Man kan stadig høre lyde – også fra 25. etage

Men selvom parret bor så langt over jorden, kan de alligevel høre nogle af lydene fra gadeniveau. 

– Man kan høre byen rimeligt meget. Man hører tingene mere, end jeg havde forestillet mig, siger Holger Jensen. 

S-toget fra den nærliggende Nørrebro Station kører nede under Nordbro, det kan mærkes. 
Ikke engang en lejlighed på 25. sal kan redde en fra den gå i byen-larm, der opstår fredag og lørdag nat i en levende by. 

– Vi kan også høre Lygtens Kro. Folk bliver meget kloge fredag aften. Vi kan høre dem, når de står ude i gårdhaven, fortæller Anders Hansen. 

Og så er der selvfølgelig de mange udrykninger fra Bispebjerg Hospital i nærheden, men det har Anders og Holger nu ikke noget i mod, det kan faktisk være lidt spændende, fordi man kan følge med på en helt anden måde, end når man står nede på gaden. Især, hvis det er en af de dage, hvor vejret er klart. 

– For ikke så lang tid siden var der en eksplosion i et pizzeria ude på Jyllingevej i Vanløse. Der gik vi lidt og holdt øje med, hvor længe politiet holdt derude. For vi kan jo se det herfra, at de holder derude med blå blink. Man kommer til at bruge noget tid på at følge med i, hvad der sker i et større område, forklarer Anders Hansen. 

Ligesom de selv stadig er fascineret af at nyde udsigten og følge med i livet på gadeplan, reagerer deres gæster alle på samme måde, når de første gang er på besøg i lejligheden: de styrer straks hen til lejlighedens store panoramavinduer og fortaber sig i synet. Det kan hverken et parcelhus i Espergærde, et sommerhus i Asserbo eller en almindelig lejlighed på Vesterbro hamle op med.