Marianne og Gerhard, der har et par skønhedssaloner ved Københavns søer var nogle af de første til at flytte ind i VM Bjerget i 2010 med datteren og deres hund i en 109 m2 stor lejlighed med en 80 m2 terrasse. De havde set hele byggefasen som naboer til Bjerget, da de selv havde boet i VM huset i et par år.

Hårnålesving i VM Bjerget

- Det så utroligt spændende ud. Bare det at kunne flytte ind i et så spektakulært og utraditionelt byggeri var i sig selv nok, men at man også kunne få en kæmpe terrasse til sin lejlighed lokkede selvfølgelig også. På den måde er det en meget større lejlighed man får, da kvadratmeterne hermed fordobles, især om sommeren.

- En sjov oplevelse er også nu, hvor jeg kan køre min klassiske røde Ford Mustang i tørvejr op ad hårnålesvingene i Bjerget, og sætte den ved vores røde etage, og næsten ud for døren. Jo højere op jo varmere farver, der starter helt nede i stuen med den grønne farve, siger Gerhard, da Videncentret Bolius taler med ham i 2010.

Krukker laver skillevæg til soveværelset

Parret har valgt rød, sort og hvid som de gennemgående farver i deres indretning., da de ikke er meget til det småmønstrede og pussenussede.

- Det er kun teenage-pigen, som har fået lov at boltre sig i forskellige farver og runde former. Mit kreative drive kan jeg vist ikke løbe fra, så det er endt med et par malerier på væggen og fire nymalede kæmpe krukker med hvide grene.

- Krukkerne fungerer nu fint som skillevæg til soveværelset. Dermed slipper vi for at begrænse den store stue med endnu en væg. Og så slipper vi også for klodsede radiatorer, da her er gulvvarme overalt, siger Marianne.

2 brusere i badeværelset

Skabene og køkkenet der er holdt i hvidt, er fra Bo Form og fulgte med lejligheden. Det er alt sammen indrettet langs endevæggen, der vender ind mod stuen.

- Det syntes vi er en god løsning, for det giver rummet et harmonisk og stilrent look. Badet har en glaskabine med 2 bruseafdelinger, som er med til at gøre travle morgener mindre stressede, hvis man ikke er så genert anlagt. Det hjælper det ekstra gæstetoilet/bruser i entreen også med til, fortæller Marianne.

Mere privatliv end i VM Husene

Da solen står lige ind om dagen, har parret valgt at få elektrisk styrede rullegardiner som kan styre alle baner på en gang. Noget nemmere end at gå og hive og regulere i flere persienner.

Familien føler sig mere hjemme i VM Bjerget end i VM Husene hvor de sjældent havde følelsen af at kunne gå rundt for sig selv, da alle kunne kigge ind, hvis gardinerne blev trukket bare lidt fra.

- Under- eller overboen her kan ikke smugkigge, da plantekasserne rager så meget ud, at det hindrer kig indtil hinanden. Vi kan også solbade fuldstændig uforstyrret, siger Marianne.

Stille men tæt på storbyen

Udformningen af VM Bjerget har også en anden fordel.

- Her er forbavsende stille på en sommerdag, som boede vi helt alene med kun fuglene oppe over os. Man skulle dårlig tro, at her bor mennesker i de ca. 80 lejligheder - måske fordi vi ikke bor lige oven på hinanden, men opad i en skrå vinkel. Bilerne i parkeringsområdet hører vi intet til, der har de virkelig sørget for, at lydisoleringen fungeret.

- Jeg elsker at sidde på mit lille hjørne af plantekassen med en kop kaffe og kigge ud over Amager mod fælleden og den lille kanal, der løber langs bygningerne. Her er frit udsyn og grønt at hvile øjet på, siger Marianne, der er stolt over at bo et sted, hvor farverne og arkitekturen er noget virkelig særligt.

Bjerget skifter farve

Marianne og Gerhard, der har boet i eller på VM Bjerget i 2 år, glæder sig også over de smukke blomster, der blomstrer 2-3 gange om året. Et genanvendeligt vandingssystem sørger for at give planter og blomster den rette mængde vand.

- Der er plantet forskellige, smukke blomster i plantekasserne, så bjergbyen, eller skulle man sige bjerg engen, skifter farve fra maj til oktober. Især i 2009 fik beplantningen for alvor fart på, så alt er vokset helt til nu, så vi dårligt kan se blomsterkasserne mere.

- Vi er meget udenfor nu, især nu hvor vi med varmelamperne til hjælp, kan forlænge sommeren en hel del. Da der er anlagt kunstgræs på terrassen, slider vi det ikke af eller slæber jord ind i stuen, og den grønne farve er så naturtro. Men hunden skulle lige lære, at den ikke er ude og blive luftet - at græs ikke altid er græs, smiler Marianne.

Tæt på det hele

Selv om familien kan føle, at de bor helt for sig selv, er de tæt på centrum af København og har gode indkøbsmuligheder.

- Turen til indkøb er kun på et par minutter, så er vi i enten Fields, Netto eller Bilka, der har åbent til kl. 22, og skal vi ind til byen så tager det kun 10 minutter, så står vi i Magasin.

Også nederst i selve Bjerget er der forretninger, så familien bl.a. kan få lækker morgenbrød og gå på cafe.

Godt naboskab i VM Bjerget

- Et andet gode er de fine beboerrelationer, der er kommet lige så stille. Vi har en intern blog kaldet Group care, hvor vi skriver sammen om alt. Folk laver aftaler på kryds og tværs med hinanden, hvad enten det er at løbe sammen, løse et vvs-problem, babysitning eller en fest.

- Vores blandingsbatteri var fx gået i udu. Vi søgte en løsning på Group care, og bare 5 minutter efter kom løsningen fra en anden beboer, der havde oplevet et lignende problem. Det er første gang i lang tid, at jeg har boet et sted, hvor man snakker sammen og har glæde af hinanden - ting, som ellers kun findes i landsbyer. Nu har i hvert fald Ørestaden fået sig en mini landsby. Men mon ikke det var Bjarke Ingels' bagtanke med Bjerget i sin tid?, spørger Marianne.

Fakta om VM Bjerget

Der er 80 lejligheder i VM Bjerget, hvoraf de 35 er identiske. Standardstørrelsen er 109 m2 med en terrasse i næsten samme størrelse.

Bjergets største lejlighed har henholdsvis 144 m2 inde og 243 m2 ude, og ligger på det næsthøjeste niveau små 30 meter over jorden med en langtrækkende udsigt over Amager og selv Sverige i horisonten på en klar dag. Med den højde er det næsten selvklart at der er planlagt en klatrevæg.

Nogle af kvadratmeterne i stueetagen i VM Bjerget er reserveret til erhverv.

Arkitekten Bjarke Ingels fra tegnestuen BIG, som også stod for VM huset, har tegnet VM Bjerget.

Man kommer op til boligerne ved at køre ind under bjergsiden, og op igennem parkeringshuset, der snor sig op til 10 etage,. Man kan også tage liften, den skrå gennemsigtige elevator, op til lejligheden, hvor alle etagerne har fået hver sin farve fra grønt til himlens blå farve øverst oppe. Det er nemt at finde lejligheden med de meter høje tal som præger alle dørene.

Den gennemsigtige væg, der er på hver etagegang, og som adskiller lejlighederne fra parkeringsanlægget, er med til at forstærke indtrykket af at bo helt anderledes end de fleste i Danmark.

Støj eller rystelser fra parkeringsdelen er elimineret ved, at parkeringshuset og boligarealet er to forskellige konstruktioner. Udluftningen klares ved gennemtræk, da bygningen er åben i begge ender, ellers er der et ventilationssystem som træder i kraft.