Kort om boligen og kvarteret

Hvidpudset murermestervilla opført i 1946.

Beliggende i centrum af Herning.

Det føles som det naturlige næste skridt at blive boligejere, siger Mathilde Dieckmann, der sammen med sin kæreste, Michael Krøjgaard, er gået fra at være lejere i en lille studielejlighed i Aarhus til at være husejere i Herning. 

Under studietiden har de begge været glade for at bo i Aarhus. Og selvom de i begyndelsen var kede af at skulle forlade den jyske storby, måtte de sande, at det ikke var realistisk at blive. De drømte om et hus af en sådan størrelse, at der også på sigt er plads til at stifte familie, og som nyuddannede er det svært at få råd til sådan en bolig i en populær og ret dyr by som Aarhus. 

– Vi var måske ikke klar til at forlade Aarhus, men boligpriserne tvang os lidt til det. Hvis beliggenhed havde været den største prioritet, var vi blevet, men vi vægter størrelsen på boligen højere, forklarer Mathilde, der dog ikke kunne se sig selv bo på landet. 

– Jeg trives bedst i byen, og der er nødt til at være caféer, kaffebarer og byliv i nærheden, så på den måde er Herning er godt kompromis.

Købte hus så hurtigt som muligt

Når Mathilde, der er 28 år, tænker tilbage, kunne hun godt have ønsket sig at købe en bolig tidligere i livet. Hun har ikke selv haft råd, men måske kunne et forældrekøb have været en mulighed. 

– At jeg gerne ville have købt tidligere, skyldes det økonomiske perspektiv. Som lejer betaler du husleje til udlejeren, så det føles som at smide penge ud ad vinduet. Som boligejer betaler du af på dit lån, og det kan fungere som en slags opsparing.

Næsten gratis at låne

Ifølge Mathilde ville det ikke give mening at fortsætte som lejer. Prisen for at leje er skyhøj, mens renterne for at låne er historisk lave.

– Vi betaler jo nærmest ingenting for at låne penge, og da huset ligger i et populært område af Herning, er sandsynligheden for, at det skulle falde i værdi, meget lille. Dertil kommer muligheden for at sætte sit eget personlige præg på huset. Det kan man som ejer, men ikke som lejer, hvor der typisk er en hel del begrænsninger for, hvad du må. Går du med en drøm om at vælte en væg for at lave køkken-alrum, er der god sandsynlighed for, at det må forblive en drøm.

Bor tæt på venner og familie

Alt det er der nu plads til i Herning, hvor parret samtidig bor tæt på venner og familie. Begge er opvokset i området, hvorfor byen var et oplagt valg. 

– Vi arbejder begge et stykke herfra, så vi er nødt til at pendle lidt hver dag i bil, fortæller Mathilde, der regner med at blive boende i huset i mindst fem år. 

– Der er større frihed som lejer, fordi du bare kan opsige lejekontrakten. Men vi føler os ret sikre på, at huset her skal være vores base de næste mange år. Så vi har ikke længere behov for den fleksibilitet, som lejerne har, siger Mathilde.