Når en ven efterspørger tegninger til et spektakulært sommerhus, hvad er så endnu mere oplagt end at tage udgangspunkt i vennens største passion? Netop sådan må arkitekt Knud Holscher have tænkt, da vennerne Anette og Klaus Ostenfeldt henvendte sig til ham.

Solide trækonstruktioner holder huset på jorden

Derfor er halvdelen af husets tag formet som en flyvinge, hvis krumning bedst opleves indefra i den 15 meter lange stue, hvor taget danner en smuk indadgående bue belagt med ludbehandlede birketræsplader.

Udhænget giver tørvejr på terrassen langs med huset, og akustikken er blød, da lyden bøjer af og fordeler sig diffust i stedet for at 'knalde lige ned' som ved et fladt loft.

Da vejrfænomenet orkan ikke mere er fremmedartet her i landet, måtte en sindrig konstruktion af et synligt stålkryds og solide træ konstruktioner, støbt godt ned i grunden, til, for at huset ikke ville 'lette' ved første storm. Efter et større ingeniørarbejde er huset nu 'landed for good', som ejeren Klaus Ostenfeldt siger det.

Nej tak til velfriseret natur

Vinge-huset ligger i et naturskønt område, som Klaus Ostenfeldt og familien kendte gennem 20 år, da de har haft sommerhus i nærheden.

- Her er ikke et weekend ræs med folk fra storbyen, som skal til stranden mm. Det giver os den nødvendige ro, og vi er så glade for køre herop og slippe byen. De fleste grunde her er uden græsplæner, så vi slipper for den støj, som ellers hærger andre sommerhuskvarterer, fortæller han.

Stranden er uden tang men vild og lavvandet. Også grunden er præget af rå, vild natur.

- Vi ønskede alt andet end en velfriseret grund med små blomsterbede. Vi faldt netop for den vilde bevoksning, som præger området - især de mange træer, som dufter af harpiks. Naturgrunden fandt vi efter lang tids søgen, og 2 år efter stod huset færdigt. Vi har nu boet her i 1½ års tid, fortæller Klaus Ostenfeldt.

Skulpturelle former med zoneindelinger

Det karakteristiske hus på 162 m2 er delt op i zoner, hvor den aktive, åbne del består af stue, køkken og spiseområde og har de store vinduer ud til terrassen som fløj - og så den mere lukkede del med bad, vaskerum og soveværelser samt gæsterum. Den mere private del adskiller sig fra den forreste og meget åbne del af huset ved at være holdt i sortmalet træ.

- Vi har forsøgt at mikse de skulpturelle former med arkitektens linealstreger og skabe luft omkring og højde i opholdsrummet. Det skal også være en nydelse at være her mange år frem, og derfor er kvaliteten i byggeriet, strukturen, materialerne og udformningen på fx taget meget vigtig, siger Klaus Ostenfeldt.

Han medgiver, at det har stillet store karv til de dygtige håndværkere - bl.a. fordi enhver samling ikke måtte forskyde mere end 1 mm, da det ellers ville kunne ses tydeligt på de store flader.

Arkitekt Knud Holscher siger

'Anette og Klaus Ostenfeld har været meget inspirerende bygherrer. At blive udpeget som arkitekt af direktøren for det ganske store ingeniørfirma, Cowi, var i sig selv en udfordring. Huset er formet over et stort opholdsrum med et krumt konvekst tag, og opholdsstuen fremtræder således som et glasvolumen - med et mere 'lukket' volumen som bagvæg. Her er placeret soverum og badeværelser. Opholdsrummets gulv er et lyst plankegulv, der fortsætter og danner terrassen udenfor.'

'Vi har tilstræbt en omhyggelig detaljeringsgrad, der støtter det arkitektoniske anslag. Døre er en del af bagvæggen, så kun beslag tegner døren osv. Plandetaljeringen sørger for, at alle steder er hele bredder, som bla. ses der, hvor køkkenrummet starter, hvor et træstykke i væggen afslutter i hele sin bredde. Det kræver en god tømrer, som bruger de små streger på sin tommestok. Denne omhu er værdsat at både husejer og arkitekt. Når nu huset både i form og materialer er i høj kvalitet, er det vigtigt at håndværkeren har både evne og forståelse for dette, så tak til tømrer Torben Liisberg.'

Om huset

  • Lofthøjden på det højeste sted er 4,20 meter
  • Ruderne i hver ende af bygningen vejer 350 kg og skulle sættes ind med specielle maskiner og sugekopper.
  • Køkkenet er fra HTH og er passet ind efter loftlinjerne og har mørke kalkstensfliser under skabene.
  • Varmt vand får familien fra en Cooker fra Vola armaturer, der altid er klar med 110 grader varmt steriliseret vand
  • Bade-soveværelset har ludbehandlede trævægge, og de separerende glasdøre kører på belsag fra Doorman.
  • Badekaret er af mærket Jazzusi og er nedsunket, så det vender ud mod den smukke natur.
  • Da der alligevel ikke kommer nogen forbi, er klare ruder valgt frem for matterede.
  • De særlige, sorte, engelske, elektrostatiske højtaler giver en fantastisk lyd i det store rum, selvom de er fra 1960.