Grundlæggende findes der 2 typer emhætter/emfang:

1. Aftræksemhætten: Den mest anvendte type emhætte er aftræksemhætten, som har aftræk til en ydermur eller til en aftrækskanal til skorsten.

2. Emhætte med kulfilter: Har du ikke mulighed for at få aftræk til det fri, kan du installere en recirkulationsemhætte med et aktivt kulfilter, der optager madosens dufte.

Kulfiltre har en meget stor overflade, der optager de duftmolekyler, der kommer fra madosen. Emhætter med aktivt kulfilter bliver mere og mere almindelige, da de kan placeres alle steder i køkkenet.

Både aftræksemhætte og emhætte med kulfilter har et fedtfilter, der opsamler partikler fra mados, og det filter skal renses. Jo mere fedt, der er afsat i filteret, jo mindre bliver sugeevnen.

Sådan rengør du emhættens fedtfilter

Der findes 3 typer fedtfiltre:

 1. Fedtfilter af aluminium: De fleste fedtfiltre er lavet af aluminium, og kan sagens tåle en tur i opvaskemaskinen, men vil blive misfarvede og/eller mørkere i farven, da overfladen angribes af de basiske opvaskemidler i processen.
 2. Fedtfilter af stål: Denne type er noget tungere, men kan også sagtens tåle opvaskemaskinen.
 3. Fedtfiltre af fibermateriale. Det kan være fleece (polyester) eller papir (cellulose). Nogle fiberfiltre skal kasseres, når de er fyldte med fedt, mens andre kan vaskes og genbruges.

Det er forskelligt, hvor ofte producenterne anbefaler, at du rengør din emhættes filter. Nogle skriver efter 15 ganges brug, andre skriver efter 30–40 ganges brug og andre igen hver anden måned.

Forbrugerstyrelsen anbefaler rengøring af fedtfilter en gang hver måned. Husk at tjekke, hvad der står i din emhættes brugsanvisning.

Sådan gør du

 1. Fjern fedtfiltrene fra emhætten. Fedtfiltrene er opdelt i 2 eller 3 separate filtre, som nemt kan komme i opvaskemaskinen. De er ofte klipset fast med en magnet eller en lille wire.
 2. Læg filtrene i opvaskemaskinen og vask dem på et normal program. Nogle fabrikanter skriver, at der ikke må komme porcelæn og metalredskaber i opvaskemaskinen sammen med fedtfilteret. Det kan nemlig give fedt på porcelæn, misfarvninger på metalgenstande og måske madrester i fedtfilteret.
 3. Tør filteret godt. Lad det evt. ligge ved radiatoren.
 4. Aftør emhætten. Først udvendigt og derefter indvendigt (fra det reneste til det mest beskidte) med en mikrofiberklud. Evt. opvredet i vand med håndopvaskemiddel. Hvis du rengør ventilatoren, bør du slukke for strømmen, inden du tørrer den af.
 5. Sæt fedtfiltrene på plads igen.

Se, hvordan du rengør emhætten

Hvis du ikke har opvaskemaskine

Hvis du ikke har en opvaskemaskine, kan du vaske fedtfiltrene med en opvaskebørste og varmt vand og håndopvaskemiddel. Tør det herefter grundigt. Læg det evt. ved radiatoren.

Hvis emhættens fedtfilter er MEGET beskidt

Hvis du ikke har fået rengjort fedtfilteret længe, og der sidder gammelt, fastbundet fedt, kan du lægge filtrene i blød i et grundrengøringsmiddel.

Bland et grundrengøringsmiddel sådan:

 • 2 dl opvaskemiddel
 • 2 spiseskefulde salmiakspiritus 8 % (husk udluftning!)
 • Brug ¼ af din blanding til 5 liter vand. Gem resten af din blanding til senere rengøring.

Du kan også smøre filteret ind i fast, brun sæbe og lægge det i en plastpose natten over. Skrub det rent med lunkent vand dagen efter og tør det godt.

Inden du sætter det tørre filter tilbage, skal du rengøre emhættens yder- og inderside som beskrevet ovenfor. Brug evt. en tandbørste til at komme i alle revner og sprækker.

Udskiftning af kulfilter

Har du en emhætte, der recirkulerer luften i køkkenet, skal du udskifte kulfilteret jævnligt.

Kulfiltret skal normalt udskiftes 1-2 gange om året afhængigt af, hvor meget du bruger emhætten. Nogle skal dog udskiftes ca. hver 3 måned. Læs i brugsanvisningen, hvor ofte dit skal skiftes.

Det er også en god idè at ryste kulfilteret engang imellem, så det nemmere optager madosen, ligesom det er vigtigt at holde fedtfilteret rent, så der ikke kommer fedt på kulfilteret, det lukker nemlig kulfilterets porrer.

Hvis du er træt af at udskifte kulfilteret så ofte, kan du investere i et flergangskulfilter. Det kan genanvendes 5-8 gange og skal vaskes i opvaskemaskine ved 70 grader og derefter tørres i ovnen ved max. 70 grader i 2 timer.