Spørg Bolius

Fugt og alger på facaden af helt nybygget hus - er det byggefejl og kan problemet løses?

Hej Bolius

Vi bor i et nybygget hus officielt færdigmeldt jan.2015, men I realiteten ikke færdigt før en byggesag vedr. næsten et utal af mangler blev afsluttet i 2018. Det betød dog ikke at alle problemer nu var løst.

Der er et pudslag på ydersiden af huset, som er for tyndt - kun 2–5 mm mod de foreskrevne 8-10. Puds laget er lagt direkte udenpå flamingo lign. isoleringHei, vi bor i et nybygget hus officielt færdigmeldt jan.2015, men I
realiteten ikke færdigt før en byggesag vedr. næsten et utal af
mangler blev afsluttet i 2018. Det betød dog ikke at alle problemer
nu var løst. Der er et pudslag på ydersiden af huset, som er for
tyndt - kun 2–5 mm mod de foreskrevne 8-10. Puds laget er lagt direkte udenpå flamingo lign. isolering (Thermocoll) , en konstruktion som vi på Byggeskade Fondens hjemmeside kan se er uhensigtsmæssig. Ydervæggene er næsten konstant fugtig og fyldt md algevækst. Der blev i 2019 lagt extra puds på uden effekt.
Kan problemet løses ?
Extra puds ?
Har afstanden mellem vindskeder på tagkronen og væggen nogen betydning ?
Stigende antal skader ved brug af puds på isolering , en konstruktion som vi på Byggeskade Fondens hjemmeside kan se er uhensigtsmæssig.

Ninfa RP

Hej med jer

Jeg er ked af at høre om jeres sag. Og med den historik kunne man jo godt frygte for flere (skjulte) skader, fejl og mangler. 

Den slags pudsede facader er meget sarte, og der er flere forhold som spiller ind. Det ene er rigtigt nok tykkelsen på pudsen. Noget andet er, at huset hverken er udført med udhæng eller en sokkel af væsentlig betydning.

Afdækningen ved taget er til den lave side, og så er der ikke en egentlig drypnæse på kanten. Normalt anbefales en drypkant som går mindst 30 mm ud fra væggen.
Prøv at se denne detalje: Detalje - afslutning mod murkrone

I bør overveje at hyre en byggesagkyndig til at hjælpe jer med en nærmere vurdering af sagen og facaden.

Held og lykke med det. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden