Spørg Bolius

Fugt og orange svamp ved vinduet?

Hej Bolius

Vi bor i en næsten 100 år gammel ejendom. Isoleringen er yderst mangelfuld. Ældre 2 lags vinduer. Vi kæmper en kamp for at undgå skimmelsvamp, især i vinduerne. Lufter ud, tørre af osv.

Udlejer har på ingen måde planer om at renovere, udskifte eller på anden måde afhjælpe.

Det er desværre kke muligt at holde skimmel 100 % væk fra vinduerne. I går kom der orange klat i hjørnet af det ene vindue.

Hvad er det? - og hvad skal der gøres ved det?

Tak for en god og hjælpsom app

Hilsen Ch

Hej Charlotte.

På billedet ligner det en bævresvamp af en art (måske tåresvamp). De vokser som regel på udvendigt træ, men hvis temperatur og fugtniveau i vinduesrammen er at sidestille med udendørs, er det muligt, at den kan vokse her. Bævresvampe er langsomt voksende svampe, som sædvanligvis forvolder skader af rådagtig karakter i bygningstræ.

Hvem står for det indvendige vedligehold jf. lejekontrakten? Umiddelbart trænger vinduet til en ordentlig afrensning og maling (forudsat, at vinduestræet ikke allerede er nedbrudt).

Det er godt, at I har fokus på at holde det nede. Husk også de gode råd til et godt indeklima, og især til en bolig, som energimæssigt ikke lever op til gængs standard:

  • Hold 18 grader eller mere i boligen.
  • Luft ud 3 x 5 minutter om dagen.
  • Tør så vidt muligt ikke tøj indendørs.

Jeg vil råde jer til at kontakte jeres udlejer igen – gerne skriftligt - og søge at finde en løsning.
Udlejer skal som udgangspunkt undersøge og evt. afhjælpe problemer med skimmelsvamp.

Som lejer bør du anmode om at få en sagkyndig ud og undersøge skimmelsvampen. Påviser undersøgelsen, at skimmelsvampen er forårsaget af konstruktionsmæssige fejl eller mangler ved lejemålet, skal udlejer udbedre og afrense for skimmelsvamp.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden