Spørg Bolius

Fugtspærre i 70'er gulv?

Hej Bolius

Forrige sommer købte vi et klassisk 70'er hus fra 1978. Vi står desværre nu i den situation, at der er konstateret fugt (og med stor sandsynlighed også skimmel) under gulvene. Fugtniveauet i betonen og strøer ligger på 90-100. Der er ikke umiddelbart synlig skimmel på betonen der, hvor undersøgelserne er lavet.
Bygningskonstruktøren, der har lavet fugtundersøgelsen, har ligeledes konstateret, at der hverken er fugtspærre eller kapillarbrydende lag ved at bryde betonen op. Mit spørgsmål er, om man bør forvente at der er fugtspærrer og kapillarbrydende lag i et hus fra 1978?

Vh Patrik

Hej Patrik
 
I 1978 er der krav i Bygningsreglementet om at terrændæk skal udføres på et kapillarbrydende lag og at der skal udføres omfangsdræn hvis jordbunden ikke er tilstrækkelig selvdrænende.
Ligeledes er det et krav, at der skal være en fugtspærre under strøgulvet, så det ikke udsættes for byggefugt.
Om dette den gang er udført til punkt og prikke er ikke sikkert. Der blev bygget rigtig mange huse i den periode.
 
Læs om terrændæk i det gamle bygningsreglement fra 1977 her: https://w2l.sbst.dk/file/502102/br_syvoghalvfjerds.pdf
 
Vi oplever i disse år ændringer med klimaet. En ting er periodisk massive nedbørsmængder, men vores grundvandsspejl ændrer sig også. Om dette kan være årsag til fugten i terrændækket ved jeg ikke, men det kan være en mulighed. Men det kan give udfordringer til de ældre huse, fordi det byggeteknisk ikke er udført efter de forhold.
 
Jeg håber, I finder årsag og en god løsning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden