Gardiner er skabt til at dække vinduer. I familien Lolk Nortvigs stue kan de også dække det meste af væggen. 

De gråblå stofstykker når helt op til loftet og giver herskabsvillaen en både dramatisk og eksklusiv stemning. Selvom det virker som et indlysende match, var de nuværende gardiner ikke familiens førstevalg.

Velourgardiner fungerede ikke i stuen

- I starten havde vi velourgardiner i stuen, men selvom det var flot, fungerede det ikke rigtigt, fortæller Camilla Lolk Nortvig. 

En af hendes veninder havde til gengæld gardiner, som Camilla Lolk Nortvig syntes passede vældig godt til hjemmet. Gardinerne viste sig at være designet og syet af et firma, som familien Lolk Nortvig derefter hyrede. Opgaven var at finde gardiner, der både passede til bygningen og beboerne.

- Vores hus er fra slutningen af 1800-tallet, så der er en masse detaljer, vi gerne vil bevare og gøre synlige. Der er for eksempel meget højt til loftet, og af respekt for huset skulle gardinerne passe til det, fortæller Camilla Lolk Nortvig. 

Fakta om gardinerne

Familien Lolk Nortvigs gardiner er syet af hørstof, der kan vaskes og renses.

Gardinerne i stuen har kostet omkring 30.000 kroner inklusive materialer og arbejdsløn. Firmaet bag hedder Gittes Gardin.

Gardiner skulle passe til huset, give god akustik og indramme vinduer

Udover hende består familien af mand og tre sønner i alderen 9-17 år, og gardinerne skulle bogstavelig talt bidrage til et roligt hjem. Ønsket var, at de skulle give en god akustik og skabe en indramning af vinduerne. 

Det sidste var ikke helt nemt, for da villaen i Vedbæk nord for København stod færdig i 1887, var det med den tids arkitektur. Nogle af stuevinduerne buer i toppen og er ikke spor gardinstangsvenlige. Løsningen blev at placere gardinerne helt oppe under loftet og lade dem hænge ned mellem vinduerne. På den måde bliver de buede vinduer fuldt synlige, når gardinerne er trukket fra. 

Det er de som regel. Kun i køkkenet, der vender ud mod vejen, trækker familien af og til gardinerne for. For at få sammenhæng i stueetagen er gardinerne i køkkenet og stuen syet i samme farve og materiale, som er et gråligt hørstof. 
 

Lyse foldegardiner i karnappen

Kun ét sted i stuen har de lange, hotelagtige gardiner ikke fået lov at hænge. Det er i karnappen, der vender ud mod haven. Her hænger lyse foldegardiner, der er trukket omtrent en tredjedel ned.

- Lange gardiner ville sløre karnappens form og dække de fine detaljer, forklarer Camilla Lolk Nortvig. 

Vent med at købe gardiner

Når hun i dag kigger på sine gardiner, er hun glad for, at hun hyrede professionel hjælp. 

- Det er dyrt at få lavet unikke gardiner tilpasset ens eget hjem. Men det er det hele værd. Men bliver så glad for det, så det skal ses som en investering og en stor beslutning, mener den glade gardinejer. 

Skulle hun give et råd til kommende gardinkøbere, vil det være, at de skal væbne sig med tålmodighed:

- Gardinerne bør være noget af det sidste, man vælger til huset. Det er svært at se fra starten, hvilke gardiner der vil passe bedst.