Spørg Bolius

Gasfyret skal udskiftes, vi bliver frarådet varmepumpe på grund af støjkrav mod naboer - hvad skal vi vælge?

Hej Bolius

Vi bor i et parcelhus på 125 m2 fra midt 70’erne med et gammelt naturgasfyr. Vi har fuld kælder under huset.
Fyret skal udskiftes, men til hvad?
Umiddelbart må vi gerne installere et nyt naturgasfyr, men blæser der politiske vinde om, at alle naturgasfyr, i løbet af en årrække skal udfases?
Et alternativ kunne være en luft til vandvarmepumpe, men vores lokale VVS’s fraråder det bl.a. med begrundelse i, at vi ikke vil kunne overholde støjkravene i skel (har naboer til alle sider) og at vi nok skal regne med at supplere med elradiatorer.
Vi vil gerne være miljøbevidste, men ikke hvis vi får skabt et støjproblem for os selv og naboerne. Er løsningen et nyt naturgasfyr?

Bh. Jan G

Hej Jan G

Jeg vil meget nødig pege på et nyt naturgasfyr. De er ved at blive udfaset, og det er fordi det er en meget miljøbelastende opvarmningsform. Derfor kommer der også så småt stigninger på afgifter til naturgas. Her første 1. januar kom der øgede afgifter som gav en prisstigning på omkring 400 kr. Det vælter nok ikke de flestes varmebudget, men er et vink med en vognstang om hvor vi er på vej hen.

Det er rigtigt at man skal være opmærksom på lydgener ved varmepumper. Men for det første kan der være forskellige muligheder med placeringer, og for det andet så kan man vælge varmepumpe ud fra bl.a. støjniveauet. I kan se en liste af varmepumper her, hvor også deres lydniveau er vist.
Spar energi - valg af varmepumpe

Der er ligeledes udviklet et program, hvor man kan forsøge teoretisk at placere sin varmepumpe på et oversigtskort. Så kan man se hvor meget støj der burde blive hos naboerne. Det er teoretisk, men kan dog give en rimelig indikation her  Støjberegner - varmepumpe

Ikke at jeg vil sætte spørgsmålstegn ved din vvs'er, men vi anbefaler tit at man indhenter tilbud fra flere. ​De kan have forskellige erfaringer og præferencer for hvilke varmepumper de bruger

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden