Når du skal vælge, om du vil købe en gas- eller en kulgrill, er der mange ting at overveje. Men det er ikke alle myter, du skal lytte til, og der er ikke et entydigt svar på, om du skal vælge det ene eller det andet.

Bolius har bedt grilleksperter om at vurdere, hvor gasgrillen har sine styrker, og hvor kulgrillen er bedst.

Hvad er billigst - gasgrill eller kulgrill?

Både kul- og gasgrill fås ned i helt billige og små, skrabede versioner. Men hvor du ofte kan få en god kulgrill for 1.500-2.000 kr., skal du ofte op på 2.000-4.000 kr. for at få en god gasgrill.

Anders Jensen, der er på Det Danske Grilllandshold og driver Weber Grill Academy med grillskoler i Aalborg og København mener dog, prisen er nogenlunde den samme i længden.

- Anskaffelsesprisen på gasgrillen er lidt dyrere end kulgrillen, men det er kompliceret at regne ud, hvad der er billigst i drift. Her tror jeg faktisk, gassen kan være lidt billigere i længden. Men grundlæggende tror jeg ikke, det er prisen, der skal afgøre, om man vælger gas eller kul. Det er mere et spørgsmål om holdning og behov, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mest ud af grillen

Hvad er hurtigst - kulgrill eller gasgrill?

- Gasgrillen vinder på hastighed. Her tænder du, og så er grillen varm på ca. 10 minutter. Med en kulgrill tager det op imod en halv time, før kullene er klar.

- Så man må sige, at gasgrillen er klart den hurtigste at bruge, siger Anders Jensen.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd, når du køber gasgrill

Hvad regulerer temperaturen bedst - gasgrill eller kulgrill?

Gasgrillen er bedst, når det kommer til muligheden for at regulere temperaturen. Du kan også regulere varmen i en kulgrill - men det kræver mere øvelse.

- På en gasgrill er varmetilgangen konstant, og du kan justere temperaturen ved at skrue op og ned, ligesom du kan med et komfur.

- Når det kommer til kulgrillen, tror jeg ikke meget på tricket med at styre temperaturen ved at tilføre lidt eller meget luft. Til gengæld kan man tilpasse mængden af kul eller briketter alt efter, hvor meget varme man skal bruge.

- Men det kræver lidt erfaring. På grill-landsholdet tager vi nogle gange varme kul op af grillen, hvis vi har behov for at skrue ned for varmen. Men det er ikke noget, man bør eksperimentere med derhjemme, fastslår Anders Jensen.

LÆS OGSÅ: 4 myter om grill - passer de?

Hvilken grill er mest sikker - kulgrill eller gasgrill?

Kulgrillen og gasgrillen er nogenlunde lige sikre. Det er forskellige ting, du skal passe på - men i begge tilfælde er det dit eget ansvar, hvor sikkert det er, når du griller.

- Når du skal tænde op i kulgrillen, skal du altid starte grillstarteren, mens den står oppe i grillen på den nederste rist. Så er du mere sikker, hvis den skulle vælte. Sørg også for at bruge lugtneutrale optændingsblokke i stedet for avispapir, sprit og alt mulig andet. Dels er det det sikreste, dels afgiver disse ikke smag til maden. Og så må du selvfølgelig altid kun grille udendørs, råder Anders Jensen.

Sikkerheden i de gasgrill, der bliver produceret i dag, er meget høj, så du skal ikke være bange for, om gasflasken eller regulatoren er tæt.

- Med en gasgrill er det meget vigtigt løbende at tjekke slangen, der går fra gasflasken til gasgrillen, da der er risiko for gaslæk, hvis overfladen på slangen er krakeleret af fx solvarme, siger Anders Jensen.

Han opfordrer til at beskytte gasgrillen med et overtræk og at tage regulatoren af, når du er færdig med at grille, så børn ikke ved et uheld kan komme til at tænde for gasgrillen.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd til at opbevare flaskegas sikkert

Hvad er nemmest at gøre rent - gasgrill eller kulgrill?

Kulgrillen er nemmere at gøre ren end gasgrillen, mener Anders Jensen.

- Det er nemt at skrabe asken ud af en kulgrill. Med en gasgrill skal du hele tiden være meget omhyggelig med at få tømt fedtbakken og aftørre grillens bund for at hindre evt. fedtbrand. For hvis der drypper gammelt fedt ned i bunden, kan det starte en lille brand, som kan være svær at slukke, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan renser du grillristen

Hvad smager bedst - mad på kulgrill eller gasgrill?

Det er umuligt at afgøre, om mad grillet på gasgrill eller kulgrill smager bedst. For det vil altid være smag og behag.

- Både gas, briketter og trækul er varmekilder, men hvor gas og briketter ikke i sig selv tilfører smag, så tilfører trækul en naturlig aroma. Ved grillning karamelliseres kødets sukkerstoffer, hvilket resulterer i en gylden og sprød stegeskorpe, forklarer Anders Jensen.

- Jeg lever jo af at smage, men jeg kan faktisk nærmest ikke smage forskel på, hvad der er grillet på gasgrill, og hvad der er grillet på kulgrill. Begge dele kan få røgsmag, hvis det er det, man vil have. Jeg synes, det er noget fis, at mad grillet på kulgrill skulle smage så meget bedre og autentisk, mener Carsten Olsen, bedre kendt som Den Skaldede Kok.

Hvad er sundest - mad grillet på gasgrill eller kulgrill?

Mange tror, mad tilberedt på gasgrill er sundere end mad tilberedt på kulgrill. Men faktisk har sundheden i resultatet intet at gøre med gas eller kul, siger Lene Meinert, Ph.d. og konsulent inden for kødteknologi ved Danish Meatresearch Institute (DMRI) på Teknologisk Institut, der har lavet forsøg med forskellige grillteknikker.

- Om du bruger gas eller kul er lige meget. Det handler om, hvor meget du har styr på processerne. Du skal sørge for, at du ikke får dannet den brankede overflade på dit kød, for det er her, stegemutagenerne opstår, og de kan være kræftfremkaldende.

- Samtidig skal du undgå, at dit kød steges i for meget røg, for det kan give røgmutagener i kødet, som også kan være kræftfremkaldende. Derfor er det bedste råd at stege kødet ved indirekte varme, for så bliver kødet ikke stegt for hårdt, og du undgår også at der drypper fedt ned, som giver en røgudvikling, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du skadelige stoffer fra grillen