De fineste orangerøde montbretia blomstrer i Karina Morgensterns have. Og selvom Karina har mange fine blomster og planter i sin have, så adskiller de her montbretia sig alligevel fra resten. Karina har nemlig arvet dem fra sin mormor, som havde dem stående foran sit hus. 

– Når jeg ser på planterne, tænker jeg på min mormor. Og jeg snakker også med min mor om, at det var dem, min mormor havde stående, fortæller Karina. 

42-årige Karina Morgenstern er genbrugsentusiast og bor i Hviding syd for Ribe. Genbrug betyder meget i hendes hverdag – hvad enten det er indendørs, eller om det er planterne i haven. 

– Hele min tankegang omkring vores hverdag og liv er, at alt, hvad der kan genbruges, det kan vi lige så godt genbruge. Det gælder indendørs og udendørs. At jeg har arvet en plante, gør, at det er en anden plante for mig, end hvis det var en, jeg havde købt. Når jeg ser på valmuerne i min have, tænker jeg på, at det var min bedstemors, og jeg synes, det er fedt at kunne drive planterne videre i generationer. De har en affektionsværdi, siger hun. 

Flere planter for pengene

Karina er ikke den eneste, der genbruger planter. 23 procent får planter, blomster og træer til haven fra familie og venner, viser en undersøgelse blandt 1.008 danske husejere foretaget i 2017 af YouGov for Videncentret Bolius.

Og det er en rigtig god idé at genbruge planter. Modtager du en busk fra en genbo, eller finder du nogle fine stiklinger i en facebookgruppe, sparer du først og fremmest nogle penge. Det giver dig mulighed for at få flere planter – og dermed også mere planteglæde – i din have, siger haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

– På sigt får du mulighed for at få mere fyld og frodighed i din have, uden at du skal bruge en formue i et havecenter. Og jo mere fyld, du har i din have, jo nemmere er den at passe, siger han. 

Planlæg din have med genbrug

Ifølge Jesper Carl Corfitzen kan du ligefrem planlægge din have ud fra genbrugstanken, så i stedet for at købe 10 nye hostaer til dit blomsterbed kan du måske nøjes med at købe tre, som du over en årrække deler og flytter til nye steder i haven. 

– Er du ikke den store haveentusiast, kan det også være med til at give dig nogle succeser i haven. Og samtidig lærer du også dine planter bedre at kende, så i sidste ende kan det være, at du bliver revet med og ender med at blive glad for havelivet, siger han. 

At det tager længere tid og kræver en større indsats at få haven fyldt op med blomster kan også være en af ulemperne ved at planlægge sin have ud fra genbrug. 

– Du skal selvfølgelig gøre op med dig selv, om det er indsatsen værd. Du kan også risikere at bruge enormt meget energi og tid på at prøve at flytte en elsket, gammel syrenbusk, men chancen for, at den vil overleve, er ret lille, så nogle gange må du træffe det svære valg og lade være, siger Jesper Carl Corfitzen. 

Han tilføjer, at planter også har en levealder, og ligesom nogle mennesker bliver 100 år, mens andre dør tidligere, gælder det samme for buske og planter. I stedet kan du lave stiklinger af planten, så du kan få en efterkommer af den elskede, gamle syrenbusk et nyt sted. 

Find planter på nettet

På Facebook er der flere grupper, du kan melde dig ind i, hvor medlemmerne tilbyder hinanden stiklinger og frø fra egne planter. En søgning på dba.dk viser, at der er mere end 3.000 planter til salg. Her kan du finde alt lige fra en stuebirk eller fem hyacintløg til 20 meter bøgehæk, 2½ meter høje kongelys, hjortetaktræ og meget mere.

Karina Morgenstern har også været ude og grave planter op fra en have, hvor ejeren havde skrevet i en facebookgruppe, at alt blev bortgivet gratis, fordi blomsterbedene skulle omlægges til græsplæne. 

– Når det kommer til genbrugssager, er det ikke sådan, at jeg har planlagt noget bestemt, jeg godt kunne tænke mig, for det er ikke altid, man kan være sikker på at finde det, man har forestillet sig. Det er mere sådan, at jeg bliver inspireret, når jeg ser noget, og så tænker jeg, at den plante kunne jeg måske bruge et sted. Og så kan det være, at jeg flytter rundt på nogle planter i haven og giver noget andet væk til nogle andre, fortæller Karina. 

Hvor svært er det at genbruge planter?

Du kan både dele, pode og lave stiklinger for at få nye planter. Se i grafikken nedenfor, hvilke planter der er nemme at få mere ud af, hvilke der kræver lidt mere arbejde, og hvilke du bør holde dig fra. Klik på plusserne på grafikken for at læse mere. 

Undgå syge planter

  • Plantesygdomme: Det kan være svært at opdage plantesygdomme. Kig efter, om planten ser sund ud. Er der mørke plamager på bladene, eller hænger planten, kan det være tegn på svampesygdomme eller mistrivsel. 
  • For gamle planter: Planter har en levealder ligesom mennesker. Nogle bliver gamle – andre gør ikke. Når planterne når deres maksimale levealder, begynder de at gå i nedbrud, og man kan se, at inderkernen af planten nærmest virker halvrådden. 
  • Dræbersnegle: Vend bunden i vejret på planten, og tjek jorden. Snegleæg ligger ofte i en rede i et lille hulrum i jorden. Dette kan du også gøre på planteskolen.

Pas på dræbersnegle og svampesygdomme

Der er ikke noget i vejen med at modtage planter gratis via facebookgrupper eller haveejere i nabolaget, men det er en god idé lige at være opmærksom og kritisk, påpeger Jesper Carl Corfitzen. 

– Man skal lige tænke sig om en ekstra gang, inden man slæber noget med hjem i sin have. Det kan være æg fra dræbersnegle, plantesygdomme, skadedyr eller vilde, invasive planter, der ender med at udkonkurrere de andre planter og overtage hele haven.

Jesper Carl Corfitzen opfordrer derfor til, at man bruger sin sunde fornuft og tjekker planterne grundigt, inden man tager imod dem. 

Giv egne planter som gaver

En anden vej at dele sin planteglæde på er ved at bytte med andre. Hver 10. bytter planter, viser Videncentret Bolius’ You­Gov-undersøgelse fra 2017. Du kan også selv tænke på, at dine planter kan skabe glæde i et andet hjem. 

I stedet for at smide overskydende chiliplanter på kompostbunken kan du gemme nogle stykker og dyrke dem til fine værtindegaver. Også Karina Morgenstern både modtager og giver planter videre. 

– Jeg bytter gerne planter med venner og bekendte og familie. Så er der nogen, der mangler nogle bregner, så giver jeg en bregne til dem. Så kan det være, at de har noget andet, jeg godt kunne bruge, siger hun. 

– Jeg glæder mig virkelig over, at andre også får glæde af nogle af de ting, vi har haft glæde af. Vi har et vennepar, der har hentet jordbærplanter hos os, og det synes jeg, er helt fantastisk.

Billedgalleri: Min helt særlige plante