Spørg Bolius

Generet af støj fra varmepumper - hvordan får vi støjen målt?

Hej Eksperter.

I har tidligere lavet en artikel vedr støj fra varmepumper: Opråb fra byggesagkyndig: Støj fra varmepumper er et kritisk problem hvor byggesagkyndig Morten K. Mathiasen tog et lydklip.

Vi befinder os stadig i samme område, men pt forsøger vi (naboer+mig selv) at forhindre støjgener mest muligt fra 5 stk varmepumper som tilsammen skal opvarme over 800 kvm.

Jeg har nogle spørgsmål i den forbindelse.
1) hvordan måles støjgrænserne?
skal man stå i skel og måle eller er det ved varmepumpen selv der ikke må larme mere end 35/40 dB?
2) hvor langt fra skal må man lovligt opstille varmepumpen?
3)Er det bedst at stille varmepumpem på græsunderlag + støjdæmpningskit + støjskærm for at minimere støjgener mest muligt?

På forhånd tak.
Ghristina A

 

Hej Christina

Mit bedste råd her er, at I kontakter en lydspecialist som kan hjælpe jer med disse lydmålinger. Firmaet skal uvildigt, og selvsagt ikke tidligere have været tilknyttet byggeriet.

Lydmålingerne laves typisk ved skel, og ellers ved selve huset. Det defineres lidt forskelligt. Man kan endda få en “lydkamera” som på samme måde som et termografikamera kan vise udbredelsen af lydene.
Lydmålingerne skal jo laves når anlægget kører med en vis effekt, så det skal koordineres lidt med ejerne af varmepumperne.

Det hjælper i den grad, at belægningerne er med græs eller lignende blødt materiale, hvor stenbelægninger, asfalt eller lignende vil reflektere lydene.

Det er desværre et stigende problem derude.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden