Spørg Bolius

Naboens varmepumpe generer vores nattesøvn – hvad kan vi gøre, og hvordan måler vi støjen?

Til Bolius

I 2019 fik vi nye naboer, som byggede et nyt stort hus med tilhørende varmepumpe. Desværre medførte det en støj, vi ikke tidligere har været udsat for. Vi føler os, særligt om natten, generet af støjen, og det er både sommer og vinter.

Efter at have læst jeres artikel har vi besluttet os for at undersøge, om det evt. er noget, vi kan klage over. Det er i den forbindelse, at vi skriver til jer. I håbet om, at I kan hjælpe/rådgive os i forhold til, hvordan vi griber det an.

Vi tænker, at vi i første omgang skal have ”dokumenteret”, hvor meget støj (decibel) det drejer sig om, for på den måde at se, om den holder sig inde for reglerne omkring maksimalt 35 decibel fra kl. 22 til 7. 

Hvordan kan man gøre det? Skal man hyre et firma til det, eller må man selv foretage målinger med et decibel-apparat?

Vi håber, I kan hjælpe os videre i denne sag, da det som nævnt generer vores nattesøvn.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen A og M

Hej med jer

Ja, jeg får desværre flere og flere af denne slags spørgsmål.

I kan selv forsøge at lave de indledende målinger med simple måleapparater, men ellers skal I have fat på et ingeniørfirma, som kan lave målingerne.

Målingerne kræver dog, at der måles på bestemte intervaller, hvor varmepumpen skal køre. I kommer derfor nok ikke uden om at skulle have kontakt til naboerne.

Derfor, inden I brager derud med lydmålinger mv. bør I tage fat på jeres naboer. I gør dette bedst ved roligt og høfligt at tage fat på dem og invitere dem over til jer, så de kan se og ikke mindst høre, hvad det er. I er kede af.

Langt de fleste mennesker vil være lydhøre og alene ud fra jeres venlige henvendelse forsøge at gøre noget ved det. Nogle anlæg kan stilles til at køre på silent-mode. Det går lidt ud over effekten, men sådan må det være. Andre anlæg kan være indstillet forkert på anden vis, og naboerne kan måske endda få deres leverandører til at ordne forholdet, uden at det koster dem noget (nyt hus).

Hvis de så er afvisende eller på anden måde ikke ønsker at gøre noget ved det, så må I klage til kommunen. Men lov mig nu at tage fat på dem personligt først. Det andet gavner virkelig ikke det gode naboskab!

Herefter kan kommune måske få lavet disse lydmålinger, og ellers skal I måske selv have lavet dem. Men skal disse laves korrekt, kræver det, at anlægget kører på et vist niveau. Desuden skal det være stille udenfor. Så det er lidt komplekst.

Jeg håber, I får det løst.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden