Spørg Bolius

Konstant støj fra naboens varmegenvindingsanlæg er der regler?

Hej Bolius

Vedr. støj fra genvindingsanlæg.

Vores nabo har et gl. genvindingsanlæg, 8 år, med ud- eller indsugning fra et hul i endegavlen ind imod vores langside af vores hus og haven. Vores stuedør og terrasse ligger ca. 15 meter fra hullet, hvor der lyder en til tider konstant støj.

Vi kan høre støjen i stuen, når havedøren er åben, men i særdeleshed når vi er i haven. Vi har i de sidste år gjort naboen opmærksom på dette, og de har forsøgt i de varme sommerdage at begrænse dette, men lyden er fortsat ofte til gene.

Årsagen til naboens manglende forbedring af lyden er mange, og vi ved, at de en travl børnefamilie. Men, i foråret / sommer har de totalrenoveret deres hus indvendig, samt endegavlen ind mod os.

Er der regler for denne form for støj???

På forhånd tak og med venlig hilsen Anne G

Hej Anne

Det lyder ikke rart, og jeg kansagtens sætte mig ind i, at det er generende.

Der er regler for sådan noget, og det er beskrevet i Bygningsreglementet. Afsnittet om dette finder du her i kapitlerne om lydforhold, (17) og ventilation (22).  Særligt i §424 står det ordret, at anlægget ikke må genere omgivelserne.

Læs desuden nærmere i vejledningen til afsnit 17, hvor der beskrives de maksimale lydgener, der må være. Lyden skal måles i skel, og må ikke overstige 35 dB. 

I kan starte med simple lydmålinger selv. En lydmåler kan købes relativ billigt, og der findes endda apps til det. Men ellers må I hyre et lydteknisk firma til at komme og måle, herunder at give forslag til forbedring, som I kan give til naboerne.

Prøv desuden at inviterer naboerne over, og lad dem selv høre det. Det er som regel en øjenåbner.

Læs mere om støjgener på vores temaside.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden