Spørg Bolius

Meget generet af støj fra naboens vaskemaskine - er der byggefejl eller?

Hej Bolius

Vi bor i et rækkehus, hvor naboen har lavet en opstilling af deres vaskemaskine/tørretumbler (sammenbygget-maskine) som gør, at vi kan høre en rumlen/vibration ca. i 2-3 timer -og da de stort set vasker hver dag, er det rigtig meget generende. Maskinen står på et lille bord, som efter vores mening er med til at forøge støjen, men den vil de ikke fjerne.

Vi er flere sammenbyggede ejer-rækkehuse, og vores nabo på den side hvor vores vaskemaskine og tørretumbler står (er 2 særskilte maskiner) kan ikke høre støj fra os. Hvis vi 3 andre laver en husorden ang. støj, er vores støj-nabo så forpligtet til at følge den?

Kan vi gøre noget via en advokat? Kan der være en byggefejl i muren/væggen indtil naboen? Findes der nogle støjeksperter, der evt. kan måle, om der er fejl i omtalte mur?

vh. Henning

Hej Henning

Ja, det lyder som meget generende, men man kan generelt ikke lave regler med tilbagevirkende kraft, men det kan komme an på, om en sådan husorden kan ændres efter jeres vedtægter, hvis I er en ejerforening

Men umiddelbart lyder det til, at støjen forplanter sig via konstruktionerne - der er stor forskel på, hvor meget de enkelte vaskemaskiner støjer og vibrerer, men  det vil muligvis kunne hjælpe en del på det, hvis maskinerne blev placeret på et stød/støjdæmpende underlag.

Der findes forskellige typer, de er lavet af et kunststofmateriale som fx neopren, og de findes til både almindelige vaske- og opvaskemaskiner, som ofte anvendes i etageejendomme for at minimere lydgener, og til mere 'professionelle', der fx anvendes, hvis man placerer fx ventilationsanlæg eller anden teknik, der giver vibrationer/lyd fx på loftrum eller andre rum i en etageejendom. Det samme materiale  bruges også fx under højtalere og andet lydudstyr, fordi lyd og vibrationer så afbrydes og derfor "kun" kommer ud i luften.

Den mest generende støj, og det, der er sværest at isolere imod, er den lyd, der forplanter sig via konstruktioner, vægge, gulve og facader mv. i ældre ejendomme. Nyere ejendomme, både rækkehuse og etageboliger, er konstrueret, så der er indbyggede 'afbrydelser' mellem de enkelte boliger, så lyden afbrydes, men det er  teknisk kompliceret efterfølgende at ændre i ældre ejendomme.

Så I kunne forslå naboen at placere vaskemaskinerne på sådanne underlag eller brikker, og se, om det kan løse problemet. Der findes forskellige produkter, og det er ikke noget, der koster ret meget at anskaffe. De kan fås i forskellige større byggemarkeder og hvidevareforhandlere. Eller søg på nettet på "støjdæmpende underlag vaskemaskine", så foreslås en del produkter, der koster fra 150-200 kr.

Det kan være værd at forsøge, inden I kontakter en akustiker, der kan undersøge bygningen, begynde at etablere forsatsvægge eller undersøger andre løsninger.

Læs mere her: Støjgener i lejlighed og rækkehus

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden