Spørg Bolius

genvex og støj

Vort Genvexanlæg støjer. Det er et Genvex 300 S fra 1986. Huset er født med det.

Kan det støjdæmpes effektivt (vi er nødt til at slukke om natten)? Eller kan det fjernes, og hvad er så konsekvensen for elregning og hus (der er elvarme og brændeovn) Anlægget genanvender 50% varme.

Hilsen

JS Nielsen

Hej JS Nielsen

Det vil naturligvis fjerne støjen ved at fjerne anlægget helt, men det ville jeg mene ville være et stort tab for huset, forstå mig ret, og derfor skulle man måske overveje at udskifte aggregatet med en nyere model.

Man kan støjdæmpe ved enten at lægge isoleringsmåtter under aggregatet og så kan man da også pakke det ind i tilsvarende hårde isoleringsmåtter. Men hvis der er tale om støj fra selve mekanikken, (altså at det støjer mere end normalt) så skal man naturligvis enten få udbedret fejlen som skaber støjen, eller skifte det ud som sagt.

Nogle bruger fjederophæng til spær, for at man på den måde undgår svingnings- og vibrationslyde ned igennem huset.

Det er svært at sige hvad det vil betyde for el-regningen, hvis man fjernede anlægget. Indledningsvis vil det jo betyde en besparelse på el-forbruget, da I så ville spare ventilatorens strømforbrug. I vil muligvis også spare på varmeregningen idet I så ikke vil have et tilsvarende luftskifte. MEN indeklimaet hvordan ville det blive?! Det ville være mærkbart er jeg sikker på, med fugtproblemer og lign. til følge.

Bemærk desuden, at ved at skifte en 26 år gammel genvex enhed ud, kan der opnås væsentlige besparelser på varmeregningen idet en nyere model har en langt bedre effektivitet på genvindingen, helt op i mod 90 % eller mere.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden