Spørg Bolius

Trækgener i nybygget hus

Vi bor til leje i et nybygget hus, A2020 fra juni måned. Vi oplever store problemer med træk.

Fx sad jeg i går i kontoret - rumtemperatur på 23 grader og indblæsningstemperatur på 20 grader -
og fik iskolde hænder, fødder, lår og bagdel. Helt fra starten har vi haft mistanke om, at ventilationsanlægget ikke er indreguleret korrekt og ikke er i balance.

Det har larmet med op til 83 dB og blæst ind af ventilerne. Der blev skruet ned for anlægget. Det har
været iset til i vinter. Spørgsmålet er, om undertryk eller overtryk i anlægget kan skabe så meget træk, at vi ligefrem kan mærke det og et stearinlys står og blafrer? Der er stort kuldenedfald fra vinduerne. Vores udlejer vil ikke tjekke anlægget, men sætte en el-eftervarmeflade op. Vil det kunne afhjælpe problemet eller bare øge vores elregning?

Venlig hilsen Trine

Kulde og træk fra ventilationsanlægget kan opstå, hvis anlægget ikke er korrekt dimensioneret og indstillet, så det passer til den mængde luft, der skal udskiftes. Det kan resultere i en for kold bolig, hvis anlægget kører for stærkt. Det er også vigtigt, at anlægget er balanceret, det vil sige, at der blæses lige så meget luft ind, som der suges ud. Hvis der bare er skruet ned for anlægget, er det ikke sikkert det er reguleret korrekt. Så hvis ikke det var en installatør som var og ændre på anlægget, så synes jeg det vil være oplagt at I får en sådan ud igen.

Støj fra anlægget kan skyldes forkert installation. Lyddæmpere før og efter ventilatoren og mellem rummene kan hjælpe med at reducere støj.

Det bliver nemt en del dyrere, hvis der kommer el-varme. Men igen, det burde kunne du få et ret præcist overslag på.

Men uden at vide hvad din udlejer har af kompetencer, så vil jeg sige at ventilationsanlæg og justering og regulering af disse, bør foretages af fagfolk.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden