Der findes utallige apps til både smartphones og tablets, som er praktiske at have ved hånden, når du skal i gang med gør det selv-arbejdet. Faktisk kan din telefon gå hen at blive en digital schweizerkniv, hvis du finder de apps, du jævnligt kan få brug for. Det er dog ikke alle apps, der holder alt, hvad de lover.

I denne artikel kigger vi på gør det selv-apps, der er designet til at virke bedst med en smartphone, da man oftere har telefonen ved hånden end sin tablet, når små og store opgaver i huset eller haven skal løses.

Vi kigger både på apps til iPhone med styresystemet IOS, og på apps til Android - det styresystem som producenter som Samsung, Nokia, Huawei, LG og Sony benytter sig af.

De fleste apps til smartphones virker også fint på en tablet – og nogle har sågar ekstra features til tablet, som ikke findes på telefonen.

De bedste gør det selv-apps

Vi har her samlet en række apps, som kan være praktiske at have lige ved hånden, når du gør det selv. Der er både danske og engelske. Nogle er gratis, mens andre koster penge. Nogle versioner kan opgraderes til en "pro-version", mens andre har tilkøb i app'en.

iHandy Carpenter

Hvad: En værktøjskasse i håndfladen. Sprog: Engelsk

En virkelig flot designet app, der bl.a. indeholder vaterpas, målebånd og vinkel samt et redskab, der gør det let at se, om en overflade er helt lige på alle akser. Du kan også hente en gratis udgave kaldet iHandy Free, der kun indeholder vaterpas-delen. Husk at kalibrere jævnligt.

Fås til IPhone og Android.

My Measures (pro) / My Measures + AR Measure

Hvad: Den digitale notesbog. Sprog: Engelsk

En af de mest populære gør det selv-apps er My Measures. Den findes gratis til Andorid med det navn, eller som My Measures Pro, der koster penge. Versionen til iPhone hedder My Measure + AR Measure
App'en er beregnet til at tage billeder af - og gemme mål og vinkler på - genstande og bygningselementer i hus og have.

App'en opdateres hyppigt, og udviklerne har helt tydeligt anstrengt sig for at gøre den nem og overskuelig at bruge.

Fås til iPhone og Android

Pitch Gauge

Hvad: Kend tagets hældning. Sprog: Dansk til Android, engelsk til iPhone

Hvis der skal arbejdes på taget, er det oftest nødvendigt at kende hældningen, hvilket Pitch Gauge sørger for. Du retter blot telefonen mod taget, app'en regner hældningen ud.

Fås til iPhone og Android.

Smart Tools

Hvad: Værktøjskasse. Sprog: Engelsk

Smart Tools samler 5 forskellige apps og dermed en række praktiske værktøjer. Fx lineal og afstands-, højde- og vinkelmåler. Der er også redskaber som vaterpas, decibelmåler, lommelygte, spejl og kompas.

Fås til Android.

Til iPhone anbefales Handy Tools for DIY med sammenlignelige funktioner. 

Bosch-Enhedsomregner

Hvad: Fra fod til meter. Sprog: Dansk

Denne app kan omregne alle tænkelige måleenheder. Internettet er et fremragende sted at finde tegninger og indkøbslister til praktisk taget alt, du måtte have behov for at bygge. Men eftersom en del folkeslag ikke deler vores begejstring for det metriske system, er det praktisk med en app, der kan konvertere fx tommer, fod og yards til meter - og det kan Bosch-Enhedsomregner. Den kan også håndtere hastigheder, tid, rumfang, valuta og meget andet.

Fås til Android og iPhone.

Landscaping Calculater 

Hvad: Regn den ud. Sprog: Engelsk

Denne app er specifikt designet til at håndtere en lang række af de regneopgaver, der kan opstå, når du skal i gang i haven. Hvad enten du skal lægge fliser, så nyt græs, bygge et nyt hegn eller anlægge nye bede eller måske et havebassin, indeholder app'en værktøjer til at beregne materialeforbrug mv.

Fås til Android.

Til iPhone anbefales HOME OUTSIDE®  med sammenlignelige funktioner.

BuildCalc Construction Calculator

Hvad: Regn den ud. Sprog: Engelsk

Uanset hvad, du skal bygge i hjemmet - om det er en ny trappe eller en mur - kan du finde ekstremt nyttige værktøjer i BuildCalc til at udregne vinkler, materialeforbrug og sammensætning af det endelige bygningselement. Du kan også maile en skitse som pdf-fil. App'en er avanceret og kræver en smule tilvænning, men har potentiale til at hjælpe dig til at planlægge opgaverne og gøre alt rigtigt første gang.

Fås til iPhone og Android.

Smart Ruler

Hvad: Lineal/tommestok. Sprog: Engelsk

En af de mest simple app's, hvor du måler ved at lægge en genstand på skærmen eller fører telefonen hen over en overflade.

Fås til Android. Til iPhone anbefales Super Ruler med sammenlignelige funktioner.

Add Watermark

Hvad: Foto med vandmærke - dokumenter dit arbejde. Sprog: Engelsk

Har du brug for at dokumentere noget arbejde med juridisk troværdighed, verificerer denne foto-app billedet med et vandmærke. Har du fx selv isoleret under dit gulv (eller andet arbejde der ikke er umiddelbart tilgængelig) kan du fx i forbindelse med salg have brug for dokumentation for arbejdet.

Fås til Android.

Til iPhone anbefales Phonto med lignende funktionaliteter.