Unikke features med Smart Home

  • Overvåg huset: Se på din telefon om fx din hoveddør, kældervindue eller pengeskab er åben eller lukket. Eller se, hvad der sker i huset, gennem et kamera eller varme- og bevægelsessensorer.
  • Styr forbruget: Skru op/ned for varmen, mens du er ude, eller hver gang du åbner et vindue. Tjek også dit forbrug og indeklima direkte på telefonen.
  • Håndter elektriske produkter: Tænd/sluk lamper, kaffemaskinen eller tv'et selvom du ikke er hjemme eller blot ved at fortælle det til telefonen.

Kilde: Videncentret Bolius, Apple, Arrow Electronics

Tænd for termostaten før du kommer hjem, hold øje med potentielle indbrudstyve, mens du er på ferie, og dæmp lyset fra sofaen. Alt dette kan gøres fra én og samme app.

Apple HomeKit samler hjemmets intelligente løsninger og gør dem nemt tilgængelige på din telefons startskærm.

- Det er utrolig brugervenligt og nemt at gå i gang med. Et nyt produkt skal bare scannes med din iPhone, og så er den automatisk tilføjet dit Smart Home. Så alle kan finde ud af det, siger Carsten Olin, business development manager hos Arrow Electronics, der har testet Apple HomeKit.

Apple HomeKit skaber større fleksibilitet

Apple HomeKit kan både bruges, mens du er i og væk fra din ejendom. Dermed kan du tænde og slukke lamper, termostater og elektriske produkter, selvom du ikke er hjemme. Du kan også holde øje med, om der kommer ubudne gæster, eller hvor børnene er i boligen, og hvad de laver.

- HomeKit skaber stor fleksibilitet i hverdagen. Du er ikke længere afhængig af være hjemme for at passe huset, siger Carsten Olin, der selv har sat regler op for, hvornår lyset tændes hos ham selv.

Systemet kan også registrere dit indeklima, og automatisk lufte ud, når det er aktuelt. Det hele kan opsættes til at gælde enkelte rum, så du fx kan indstille andre temperaturer og lysforhold i soveværelset end i stuen eller automatisk slukke for elektriciteten på børneværelset, når det er sengetid.

Smart Home er på trapperne

Ifølge Carsten Olin rykker Smart Home-konceptet langsomt ind i de danske husstande. Før det bliver allemandseje, kræver det dog en nemmere kompatibilitet, så du som boligejer kan have ét samlet Smart Home bestående af produkter fra flere forskellige firmaer.

I februar 2019 bidrager mere end 50 virksomheder med HomeKit kompatible produkter, men for at have et fuldendt Smart Home gennem Apple, kræver det både en iPhone og et Apple tv samt intelligente produkter, der fungerer med Apple. Du kan se en udvalgt liste af produkter, fx intelligente termostater og lyspærer, der er kompatible med Apple HomeKit på Apples hjemmeside. Derudover er der stadig funktioner, der ikke fungerer fuldkomment i Danmark, fx kameraer og dørlåse.

Kompatibiliteten halter også, da flere virksomheder konkurrerer mod hinanden, fx kan produkter, der fungerer med HomeKit, ikke bruges med Samsung SmartThings eller Siemens Home Connect.

En lang række andre virksomheder laver desuden lignende produkter, der kan gøre dit hjem smart.