Måske leger børnene koncentreret med klodser på børneværelset. Eller måske ligger de og sover, mens du sidder med en god bog i sofaen. 

Under alle omstændigheder er det ikke umiddelbart til at mærke, at CO2-niveauet på børneværelset stiger, så indeklimaet på børneværelset bliver så dårligt, at det påvirker børnenes indlæring og udvikling. Det dårlige indeklima er et usynligt problem, men der findes flere måder at gøre det synligt på. 

En af måderne er at koble en indeklimamåler fra Netatmo sammen med en intelligent pære fra Philips Hue. Indeklimamåleren bliver sat på børneværelset, og når CO2-niveauet når et for højt niveau, skifter den intelligente pære farve og lyser rødt. 

I videoen herunder kan du se, hvordan pæren fungerer. 

CO2

Et højt niveau af CO2 (kuldioxid) er ikke i sig selv sundhedsskadeligt, men for høj koncentration kan give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Samtidig er et højt kuldioxidniveau tegn på, at den samme luft har været i rummet for længe og trænger til at blive skiftet ud.

CO2 måles i ppm (parts per million, dvs. antallet af CO2-molekyler blandt luftmolekyler).

Under 1.000 ppm er et fint indeklima

1.000-2.000 ppm er et dårlig indeklima

Over 2.000 ppm er et meget dårligt indeklima

To simple råd kan forbedre indeklimaet

Når pæren lyser, er det et tydeligt tegn på, at det er tid til at gøre noget. Der er to simple ting, du kan gøre, for at sikre et bedre indeklima på børneværelset. 

Den første er, at du kan lufte ud. Det er særligt en god idé at lufte ud med gennemtræk lige inden sovetid, så der er frisk luft i børneværelset inden natten. 

Det andet er, at du kan åbne døren ind til børneværelset, når børnene sover. 

Få selv et bedre indeklima med måler, pære og app

Du kan også selv teste systemet derhjemme med en vejrstation, fx fra Netatmo. Den kan fx måle CO2-niveau, fugtighed og temperatur på et værelse - og du kan indstille en tilhørende app til at sende advarsler. 

Til systemet med den røde pære skal der også bruges et Philips Hue Starter Kit (Color). I forsøget blev den koblet med appen Stringify, som siden sommeren 2019 ikke findes længere, men er blevet erstattet af appen Yonomi til både iOS og Android. 

Netatmo Vejstration er set til 970 kr. i danske netbutikker, mens Philips Hue Color Starter Kit ligger fra 1.000 kr. For at kunne forbinde de to systemer, er det nødvendigt med netop vejrstationen og startsættet og ikke andre, mindre produktpakker.

Træk musen rundt på 360 gradersbilledet af værelset og få gode råd til et sundt indeklima ved at klikke på de små billeder nedenfor.

Indeklima på børneværelset

Indeklimamåleren sammenkoblet med den intelligente pære er blevet testet i et projekt om bedre indeklima på børneværelset i 2017-2018, hvor i alt 100 børnefamilier har medvirket. 

Forsøget viste, at det gennemsnitlige CO2-niveau blev reduceret op mod 46 % i den periode, hvor familierne havde måleren og pæren aktiveret sammenlignet med perioden forinden. 

Projektet er et samarbejde mellem Realdania og adfærdsdesignfirmaet /KL.7.